6. beszélgetés - Máté evangéliumának beszélgetései

Az elveszett juh példabeszéde

Ma folytatjuk beszélgetéseinket a Radonezh rádióban. A mai beszélgetés témája az elveszett juh példája, és a Máté evangélium 18. fejezetét a 10. és 14. vers között fogjuk megvizsgálni.

Tehát olvassuk el a 10. verset:

"Ne vesszen ezekre a kicsikre; mert azt mondom nektek, hogy mennyei angyalai mindig látják az én mennyei Atyámnak arcát "(Máté 18: 10-14).

A "Mondom neked" szavak hangsúlyosak, vagyis hangsúlyozzák az alábbiakban leírtak fontosságát.

Mint korábban kiderítettük, ezek a "kicsiek" egyszerűen hívők az Úr Jézus Krisztusban, ők csak szegények, kicsiek a Szent Evangélium tudatában és még a közönséges gyerekek is.

Áldott Theophylact írja: "Minden hívőnek, vagy inkább mindannyiunknak, az embereknek vannak angyalai. De a Krisztusban lévő kicsi és alázatos angyalok annyira közel állnak Istennek, hogy folyamatosan az Ő arcát szemlélik és várják Őt. Ezért nyilvánvaló, hogy bár mindannyian az angyalok, de az angyalok bűnösök, mintha szégyellte a merészség nem, és nem kell a bátorságot, hogy szemléljük Isten arcát, sőt, hogy imádkozzanak értünk, „58). Azaz, az angyalok minden hívő, de csak szerény hívő bizalommal Isten előtt az ő angyalait, és az angyalok gondatlan hívők szégyelli őket az Isten előtt, és nem lehet azonos teljesítményű közbenjáró számukra. Amikor bűnt követünk el, az Őrző Angyal könnyekkel hagy bennünket, a bűneink büdösével elvonjuk magunkat; a démonok, éppen ellenkezőleg, ahogy a legyek repülnek a trágyába, rothadnak, körülveszik bennünket a bűn pillanatában, és örülünk a bukásunknak. És a bűn gyalázkodik és azok az emberek, akikkel kommunikálunk, érintkeznek ebben az életben. Ő szó szerint felszakítja a lelki tér tisztaságát és mindent megaláz. Vagyis, ha a megbánhatatlan bűn állapotában vagyunk, akkor fenyegetés vagyunk, szellemi veszélyt jelentünk azok körülöttünk, még a mindennapi életben is. Az Újszövetségben azt mondják, hogy el kell kerülni ". még a ruhadarab foltos a testben „(Iud.1: 23) - azaz a hús a megátalkodott bűnösöket. De ha a bűnös megbán, és megmutatja az alázatosságot, áldást nyújthat másoknak. Például: az apostolok így megtisztították lelküket, hogy még a velük való közvetett kapcsolat is áldást hozott az embereknek. Azt mondja: „Isten kovácsolt különleges csodákat Pál keze, úgyhogy a beteg zsebkendő, vagy kötényeket a testét, és a betegségek, és a gonosz lelkek kimenének őket” (ApCsel 19: 11-12).

Tehát egy bűnös ruhája megsértődik, és egy bűnbánó ember "zsákmánya és övjei", mint Pál apostol, az egykori Egyház üldöztetője, áldást hoz.

Ezért az Isten és az angyalok szemében áldottak azok, akik kisnek tartják magukat. bűnösek és méltatlanok, vagyis a bűnbánat, az önelégültség, az alázat szelleme.

"Amikor Szent Simeon megmutatta alázatos lelkét. Az egyik testvér, akik a próbára egyszer viccesen azt mondta, hogy őt a templomban: „Milyen szép, Deacon, a hajad!” Szent Simeon, annak érdekében, hogy ne zavarba testvére, abban az időben nem mondott semmit, de aztán, mikor a cellájába, azonnal borotvált hajuk és miután találkozott a testvérrel, átadta neki, és azt mondta: "Vedd, testvérem, a hajam. Nagyon szeretik. " Brother szégyellem, nem számítottam ilyen fordulat ügyek, míg mások, látva ez a törvény a diakónus, meglepődve dicsérni „59).

És még egy példa:

"Azt mondták egy öregemberről, aki hetven hetet töltött a böjtben, hetente egyszer evett ételt. Megkérdezte Istentől, hogy fedezze fel a Szentírás Szentírásának jelentését, de Isten nem tette hozzá. Ezt látva az öreg azt mondta magában: "Ott! Sok munkát végeztem és nem volt időm. Megyek a bátyámhoz, és megkérdezem. Amikor kijött a cellájából, és bezárta maga mögött az ajtót, küldték őt a az Úr angyala, aki azt mondta neki: „Hetven hét tartott akkor a poszt, nem hozta meg az Isten, de most, amikor elfogadta, és el akart menni, hogy megoldja a problémát bátyámnak, elküldtem neked, hogy értelmezze a mondást. Miután ezt megtette, az Angyal visszavonult tőle. "60)

Tehát az alázatosságban az Angyalokat barátaink, Isten magának védője.

A következő szavakkal: "ne gyűlöljék meg ezek közül a kisok közül", az Úr megtanít bennünket, hogy megtisztessen és tanulhasson róluk, mert a megvetés ellentéte a tiszteletteljes imádat.

És mivel a kicsi alatt kell megbecsülni, és a gyerekek, koldusok és alázatos hívők, kiderül, hogy valaki, aki megvetően hivatkozik az említett csoportok bármelyikére, bűnös a kegyetlenség és a szívtelen. Euphemius Zigaben írja, ahogy az Isten Fia nevében: "Eljöttem, mondom (Krisztus-OS) a világba, vagy emberré vált, hogy megmentse az elveszetteket. És ha nagyon sokat törődnöm veled, hogyan megveted őket? Ezután egy példabeszédet mutat be, amely megmutatja szeretetének nagyságát "61. Ez azt jelenti, hogy Zigaben szerint ezek a kicsiek is megbánástalan bűnösök, akik, mint az ésszerűtlen gyerekek, ezeket vagy ezeket a cselekedeteket csinálják, nem ismeri fel magukat. Tehát nem lehet megvetni a bűnösöket, hanem éppen ellenkezőleg, aggodalmat keltenek a megtérésük miatt.

És tovább olvassuk:

"Mert az embernek Fia azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszettet" (Máté 18: 11).

Ezekkel a szavakkal az Isten Fia megmutatja nekünk, megerősíti, hogy az elveszett és elesetteket Isten szemében imádják - és nem lehet megvetni őket ", mert az Emberfia eljött, hogy megkeresse és megmentse az elveszetteket."

Általában keresnek valamit, ami hiányzik, de van valami érték a kereső szemében, különben nem keresné a hiányzóakat. De mi az érték az elvesztett bűnözőnek Isten szemében, az elveszett hitehagyóban, és miért keresik őt Istenért? Azt mondta: „” Ha a mi bûneink és vétkeink rajtunk, és mi megrothadunk őket: hogyan kellene majd élő „Mondd meg nékik: Élek én, ezt mondja az Úr Isten: Nem akarom a bűnös halálában, hanem hogy a hitetlen megtérjen útjáról és éljen . Fordulj, fordulj a gonosz útjaidról; ebből a célból meg fogsz halni "(Ez.33: 10-11).

Tényleg! Miért kell az elvadult bűnösnek elkerülnie az isteni üdvösséget, miért nem tér vissza Istenhez? Itt a bűnös sokféle kifogást és magyarázatot talál magának - miért nem akar visszatérni Istennek -, de az egyetlen ok, hogy a bűnös fél, hogy Isten soha nem fog megbocsátani neki semmit. Úgy tűnik számunkra, hogy Isten mindig ránk néz bennünket, semmilyen más módon. De ez nem így van, és a következő elbeszélés megmutatja nekünk. Isten alkotásának részeként, melyet Isten egyszer szólt: "Nagyon jó" (1 Mózes 1: 31), bárki kedveli a Teremtőt, valami érték az ő szemében.

Ezután olvasunk - az Úr Jézus Krisztus egy példázatot mond:

- Mit gondolsz? Ha egy embernek száz juha van, és egyikük elveszítette az utat, nem hagyja kilencvenkilencet a hegyekben, és nem fog menni keresni az elveszetteket? "(Máté 18: 12).

De vissza a történetünkhöz.

Áldott Theophylact írja: "Melyik embernek volt száz juha? Krisztusban. Minden értelmes lény számára az angyalok, mint az emberek, száz juh, a pásztor Krisztus; Nem juh, mert nem teremtmény, hanem Isten Fia. Tehát, elhagyta a kilencvenkilenc ő száz juh vagy a mennyekben, vette a szolgai formát, keresésére indult egy birka, hogy az emberi természet, és élvezi, hogy több, mint a keménység az angyalok. Összefogva ez azt jelzi, hogy Isten törődik a bűnösök megtérésével, és jobban örül, mint azok, akik erényben szilárdak "(62). Ez azt jelenti, Krisztus nemcsak azért jött, hogy bocsásson meg egy személy, amnesztiát neki, mint tévesen úgy gondolja, protestánsok - NO - az Isten Fia eljött a földre, a változás és a természetünkben, mint beírni Theophylact „keresésére indult egy birka, vagyis az emberi természet” .

A szavak: "nem hagyja kilencvenkilencet a hegyekben" szó szerint kell érteni. A pásztor Krisztus "a hegyekben", vagyis a magasságban, a Mennyben, az angyaloktól és a szentektől fog elhagyni, és nem csak a földre, hanem a pokolra is - a pokolra, az elveszettek megmentésére. Kedves mindenkihez és mindenkihez, de. Mindig csak egy elveszett lelket, egyet és lelkedet keres, magányosan vándorolva a halál árnyékának völgyében. És amikor megtalálja a lelkemet, a lelkedet, talán a bűnös felejtés, a káprázat és a vadság napján - ebből a pillanattól kezdődik a gyógyulás folyamata, a lélek átalakulása, felemelkedése a Mennyei Magasságokba. Azt mondják: "Ha a halál árnyékának völgyén haladok, nem fogok félni gonosztól, mert te velem vagy; A rúd és a munkatársak - megnyugtatnak engem. Elõttem elõttem asztalot ellenségeim elõtt; Tette az olajat a fejem; csészem tele van. Tehát a jóság és a kegyelem követi az életem minden napját, és sok napig az Úr házában foglak lakni "(Zsid.22: 4-6); és ismét: "Felemelem a szemem a hegyekre, ahonnan a segítségem jön. Segítségem az Úrtól származik, aki teremtette az eget és a földet. Nem engedheti meg, hogy a lábad megmozduljon, az, aki megtartja magát, nem álmodik "(Zsoltárok 120: 1-3).

A zsidók számára, akik közül sok pásztor volt, ez a példázat különösen érthető volt. Barkley írta: „Ez, természetesen, a legegyszerűbb az összes példázatokat Jézus, mert ez egy egyszerű történet az elveszett bárányt, és a pásztor keresi. Judeában a juhokat nagyon könnyen elveszítették. A legelők egy dombos területen helyezkednek el, amely hegyvidéki tájaként az ország közepén helyezkedik el. Ez a keskeny, hegyes fennsík, mindössze néhány kilométerre. Nincsenek korlátozó falak és sövények. Még a legjobb legelők szegény, és mivel a juhok sok vándorol, és amikor letér az legelőin a fennsík a szakadékok, vízmosások, amelyek kiterjesztik mindkét oldalon, akkor hamarosan a padon, ahonnan nem mehet magasabb, sem lefelé, és azon hogy ilyen kétségbeesett helyzetben maradjanak, amíg el nem pusztulnak. A palesztin pásztorok szakemberek voltak az elveszett és elveszett juhok megtalálásában. Követték nyomon a kilométereket, felmásztak a sziklákra és leereszkedtek a mélységbe, hogy visszahozzák őket.

Jézus idején a törzsek általában a közösséghez tartoznak - nem egy személyhez, hanem az egész faluhoz, ezért általában két vagy három pásztor volt. Ezért lehetett a pásztor 99 juhot hagyni; ha teljesen õrizet nélkül hagyta õket, akkor a visszatérés után felfedezte volna, hogy több juhot veszített; De hagyta őket pásztorkodóinak gondozásában, és ő maga is keresett egy elveszett juhot. A pásztorok mindig a legnagyobb erőfeszítéseket tették, és nagy kockázatot vállaltak egy elveszett juh megtalálására. Volt egy olyan szabály, hogy ha egy juhot nem lehet életben visszaadni, legalább a bőrt és csontokat kell hoznia annak érdekében, hogy bebizonyítsa, hogy elpusztult. "

A lelkész örömteli találkozójáról, aki a "hegyről" származott az elveszett juhok keresésénél, azt olvassuk:

„Ha úgy találja, hogy, bizony mondom néktek, hogy örül, hogy több mint kilenczvenkilencz ami nem ment tévútra” (Mf.18: 13).

Hallod, lélek, - Isten örül neked, bűnös és téves! Megtalálták. Már látja magát, és siet a segítségedre.

St. John Chrysostom írja: "Látod, hogy hány motívum van az Úr számunkra, és gondoskodtunk velünk a testvéreinkkel, mint a testvéreink? Tehát ne mondja, hogy egy ilyen kovács, egy cipész, egy gazda egy hülye ember, és ezért méltó a megvetésért. Annak érdekében, hogy ne legyen kitéve ennek a gonosznak, nézze meg, hogy Krisztus sok bizonyítékkal provokálja önt, hogy mérsékelje magát, és gondoskodjon ezekről az emberekről. Akkor, és az angyalok, akik bíztak ezek a kisebb testvérek, arra kényszerít bennünket, hogy tiszteljük őket, és saját akarata és szenvedés kényszerít bennünket, hogy tomu- mert amikor azt mondja: „Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett”, az azt jelzi, hogy ez a kereszt. És végül, hogy használ egy általános bizonyíték arra, hogy a lelkész, így a juhok mentett meg, akik a halott, és amikor megtalálja, nagyon elégedett a megállapítás és megmentése az ő „64). Ez így van: hogyan lehet, ember, megvetni azt, akinek, és az Ön számára, az Isten Fia meghalt a Golgota Kereszten. Vagy hogyan tudunk kápráztatni azoknak az eséseknek és tévedéseknek, akiknek Krisztus maga, mint egy jó pásztor, üdvözülést keres.

A Lukács evangéliuma a megállapítás elveszett bárány mondja: „És ha megtalálta, ő határozza meg a vállán, örvendezve, és mikor jön haza, ő nevezi együtt barátait és szomszédait, mondván nékik: Örvendezzetek én velem, mert megtaláltam az én birka, ami elveszett” (Lk 15: 5 -6). Ez azt jelenti, hogy a bűnbánó nem hallja a vakmerő szavakat, az előző ördögi életének emlékeztetőit, mindent szeretettel fedik és bocsánatot adnak neki. Írták: "Akkor jöjjetek, és együtt gondolkodjunk" - mondja az Úr. Ha a bűneid a skarlátra hasonlítanak, olyan fehérek lesznek, mint a hó; ha pirosak, mint a lila, akkor olyan gyapjú vagyok, mint egy hullám "(1:18); és újra: "én, én magam törölöm a bűneidet a saját érdekében, és nem emlékszem a bűneidre" (Is.43: 25). Köztudott, hogy a zsoltáros Dávid imádkozott a feledékenység Isten, Dávid bűneit: „Könyörülj rajtam, oh Isten, nem a te kegyelmedet, és sokasága szerint a te irgalmasságod töröld el az én bűneimet” (Ps.50: 3); és ismét: "Fordítsd el a te arcodat a bűneim közül, és szüntessem meg minden gonoszságomat" (Zsolt 50: 11). A "blot" szó azt jelenti: nem emlékszel többé, felejtsd el és törölje az emlékezetes könyvből. Egy személy nem lehet boldog és új, lelkileg értelmes életet kezdeni, ha nem oldja meg a korábban elkövetett bűnök problémáit. Félelem mindig, hogy az elkövetett bűnök el fognak szivárogni és elpusztítani a jelen szellemi eredményeit. Ebben az esetben az ördög és a bűntársai megpróbálják emlékeztetni azokat, akik előző bűncselekményeik és bűneik bűnbánatán lépnek. De az Úr Jézus Krisztusban lévő hívő hisz és reméli, hogy a bűnei és bűnei kézírása - mindezen ördögi piszok mindannyiunkon - megsemmisül. Azt mondják: ". Az egykori kézírás, amely ellenünk volt, és Ő (azaz Krisztus .-- OS) elvitte a környezetből és átszelte a keresztet; Ő lefegyverezte a fejedelemségeket és a hatalmasságokat (., Azaz démoni fejedelmek, azzal vádolva minket - OS), parancsoló mutatják közülük nyíltan, diadalmaskodott rajtuk a kereszt „(Kol 2: 14-15).

És akkor olvassuk el a Máté evangéliumában:

"Tehát a Mennyei Atyánknak nincs akaratuk, hogy ezeknek a kisgyermekeknek egyike elpusztuljon" (Mt 18,14).

Áldott Jerome írja: „tulajdonítja (ezeket a szavakat - OS.) Annak, hogy a fent javasolt, azaz a szavakat:” Meglássátok, hogy nem veti meg az egyik ilyen kicsinyek”, és így megtudja, hogy a kis nem megvetették. És a szavak: „Nincs Atyátok, hogy elveszíti az egyik ilyen kicsinyek” azt mutatják, hogy ha csak megölte egyik e kicsinyek közül, hogy ez nem az Atya akarata, „65. oldal).

A Biblia azt mondja, hogy Isten "azt akarja, hogy minden ember megmeneküljön és elérje az igazság tudását" (1Tim.2: 4).

Tehát három ok van arra, hogy miért nem lehet megvetni más személyeket: egy bűnös, egy kóbor, egy tapasztalatlan és egy kicsi; ez a három ok: Angyalok, Krisztus és az Atya Isten. Úgy gondolom, hogy a hívő személy számára ez a három ok elegendő ahhoz, hogy megálljon, és dicséretes legyen minden más személynél. Vagyis alázatosak más emberek előtt, létrehozzuk Isten akaratát, és mások előtt arrogánsak vagyunk, megsértjük. Még akkor is, ha bármilyen kérdésben érzünk igazságunkat, de alázatosan járunk el, ha ez csak az emberre vonatkozik, akkor Isten cselekményét tesszük.

Abba Cassian azt mondta: „A Nagy Izidor, presbiter Scetis, ott egy ember, Paphnutius, Deacon, amit akart erényt egy vén, hogy ő lett az utódja a halála után. Nem kapta meg a tiszteletet az áhítattól, de továbbra is diakónus maradt. Ez az ellenség gonoszsága szerint az egyik vénség irigyelte. Amikor az összes voltak a templomban imádkozott, kiment, és dobta saját könyvét a sejtben Abba Paphnutius, és azt mondta: Abba Isidore, hogy valaki ellopta a testvérek című könyvében. Abba Isidor meglepődött: soha nem történt meg egy kolostor. Az öregember, aki felvetette a könyvet, így szólt hozzá: "Küldj el két atyát velem, hogy megkeressük a sejteket." Végül, Abba Paphnutia sejtében megtalálják a könyvet, hozza azt a gyülekezetbe a templomban. Abba Paphnutius megtérést tesz a presbitternek az összes nép előtt, mondván: "Vétkeztem, adj bűnbánatot." Három héten belül, nem lett volna szabad beszélni a testvérek, és jön minden alkalommal a templomba, hogy esik a nép előtt, és azt mondják: „Elnézést, vétkeztem!” Végén a három hét, s fogadta el a közösség, és egyszerre az öreg, rágalmazzák egy démon birtokába került, és elkezdte vallani: "Én rágalmaztam Isten szolgáját". Amikor az egész templom imája körülötte volt, nem gyógyult meg. Ezután a nagy Isidore az összes Abbának szól Paphnutiusnak: "Imádkozzatok érte, mert rágalmaztatok, és csak te rajzolódni fogsz." Amikor Paphnutius imádkozott érte, az öregember azonnal egészséges lett "(66).

Ha egy hívő más hívő szívét fáj, akkor nem kedveli Istent, és sérti az isteni szeretet elvét. Az Úr Isten azt akarja, törődik minden gyermek, és azt akarja, hogy visszaállítsa a sorrendben a primordiális világ, amikor a teremtett közötti összhang a Teremtő beszélt: „nagyon jó”, azaz boldogság, szent és Istennek tetsző.

A mai evangéliumi olvasás releváns a konzorcium előtti verseny, az intrikák, az ellentmondások és a vádak idején. Olvassuk újra: "Nézzétek, ne gyűlöljék meg ezek közül a kisok közül." Amen - ez igaz!