16. fejezet Gremlins hogyan kell megbirkózni a problémás kiskutyákkal

Gremlins: hogyan kell megbirkózni a problémás kiskutyákkal?

Kölyök a házban kiváló lehetőség a kezdetektől a kutya megfelelő oktatásáért. És sajnos, ha az emberek nem tudják, hogyan kell megfelelően bevezetni egy kölyöket egy házba, az eredmények katasztrofálisak lehetnek. Gyakran meghívást kapok arra, hogy olyan kiskutyákkal folytassanak gyakorlatot, amelyek ellenőrizhetetlenek lehetnek, és amikor ilyen házakba járok, olyan jeleneteket találok, amelyek hasonlítanak a "Gremlins" filmhez. De valójában csak néhány hete telt el, mivel a lelkes tulajdonosok az aranyos, bolyhos kisgyermekükön gyűltek össze. A színpadon való kilépéshez a kép radikálisan változik: a tulajdonosok állandó félelemben élnek, várva az új trükköket a lénytől, amely (meglepően) szörny lett. És az igazság az, hogy a kiskutya "megteremtése" rosszul viselkedik, ugyanolyan egyszerű, mint a jó emelése.

Amikor az emberek megkérdezik, mit kell tenni, hogy a kutya egy jó és kiegyensúlyozott, én általában kérni az embereket, hogy nézd meg a helyzetet a másik oldalról. Mit csinálnak, ha egy kölyökkutyából ki akarnak nőni egy teljesen elkényeztetett fiatal kutyát? Valószínűleg kezdett beszélni vele egy nyelvet, nem érti, hogy a kereslet, hogy ő végzett munka, amelyre nem igazodik, és a hosszú nap, hogy átadja neki vegyes jeleket, amelyek végül megfosztotta volna neki egy referenciapont, jól csinál, vagy rossz. Most a kiskutya jutalmazza, hogy vidáman viseli a házat, és a következő pillanatban ugyanazt a viselkedést szidják és büntetik.

Annak érdekében, hogy egy jó kutyát nőjünk ki, mindent meg kell gondolnunk, és ellenkezőleg. Az a tény, hogy húzza meg a dióféléket, és kap a kutya "katonai" fegyelem bármilyen bolond. Annak biztosítása érdekében, hogy a kutya nem csak fegyelmezett, de boldog és boldog is, igazán szeretnie kell. Két ügyről fogok beszélni két fő probléma illusztrálására, amelyekről leggyakrabban kölyökkutyákra hívják fel: teás és wc képzés. Mindkét esetben a problémák oka a tulajdonos volt, aki az elejétől kezdve a rossz taktikát választotta.

A bonyolultságok közül a kutyatulajdonosok gyakran szoptatnak. Ismét, mielőtt a probléma megoldásához felszaladna, érdemes megérteni egy kicsit a természetes okokat, amelyek ezt okozzák. Arsenal éles, mint a tűk, a kölyökkutyák meglehetősen korán érkeznek. Egyelőre nem használják komolyan. De a kölykök, mint a kisgyermekek, akik fogzás, szeretnék rág és harap mindent, ami. Ha a kölykök testvérek közé tartoznak, harapják őket. A gyerekek ezzel megbirkóznak, és egyszerű jelzést adnak: sikítanak, aztán elhúzzák, távol vannak a kellemetlen érzetektől. Ennek hiányában testvérek kölyök, hogy a nő az ő új családja, boldog harapások és megrágja mindenre, ami lesz a látómezőben, és illeszkedik a kis száját. Beleértve a tulajdonos ujját.

Véleményem szerint a legegyszerűbb és legegyszerűbb módja ennek a problémának a kezelése a játék. Az általam alkalmazott módszerben nincs helye a fájdalomnak és a félelemnek. Éppen ellenkezőleg, a kutyáknak a legfontosabb tanulságokat szeretem a szórakozáson és a játékokon keresztül. A kiskutyák tökéletes esélyt adnak nekünk erre. Mindig támogatom azokat a tulajdonosokat, akik a kölyökkutyát sok játékkal és tárgyzal körülfogják - rághatják és rágják őket. Ez a kiskutyának ugyanaz, mint a gumi foggyűrű a baba számára. A kutyák fogait tizenhat hónapig vágják le, és a kölykök természetesen segítségre szorulnak. A játékok kiválasztása teljes mértékben a tulajdonostól függ, lehetnek speciális rágógumik, kötéljátékok vagy akár egy nedves frottír törölköző. Az egyetlen dolog, amire emlékszem, a játék mérete: a túl kicsi tárgyak könnyedén el tudnak csúszni a kölyök torkába és még egy felnőtt kutyába is.

A játékok felbecsülhetetlen segítők, amikor a kiskutya valami alkalmatlanná válik, például a bútorok sarkai. Itt kell elhomályosítani a baba egyik kedvenc játékait, majd dobni valahová, hogy rohanjon utána, és elkezdett rágni. Nagyon fontos, hogy ne büntesse a kölyöket természetes viselkedése miatt. A tulajdonos egy másik csatornára irányítja tevékenységét, pozitív kilépést kínál, egy játékot. Ha a kutya jól viselkedett, akkor véget ér a játék „Köszönöm”: vegyünk egy játék kiskutya és amikor ad neki, ösztönözve kezel, és azt mondják, hogy „köszönöm”. Ez egy újabb egyszerű módszer arra, hogy emlékeztessünk a kapcsolat megfelelő összehangolására. Vezetőként a tulajdonos választja, mikor játszik és milyen játékokat, mennyi ideig tart a játék és mikor fejeződik be.

Természetesen, ha a kölyökkutya átlépi a megengedett határokat, akkor a vezetést meg kell védeni. A kölykök például szeretnek ruhát viselni és harapni. Az ilyen cselekményeket azonnal le kell állítani. Ez az, amit én tanítani a kutyát érdekli, ha ő is nagyon egyszerű, harap fogát kezembe, felkiáltott, és távolítsa el anélkül, hogy neki egy esélyt, hogy harapni nehezebb. Ha a kiskutya zavarba jön, és továbbra is rosszul viselkedik, elszigetelik tőle, öt percig kihajtják őt a csomagolásból, és időt adnak neki, hogy visszaszerezze és megnyugodjon. Ezt követően biztonságosan visszatérhet a társadalomba.

Ez csodálatos, de a tulajdonos nem veszi észre, hogy rosszul adta a kölyköt egy időben, amikor fogait aprították. Vegyük például a Newk történetét, az akita-inu kutyát (egy ősi kutyafajta). Amikor megismerkedtem a mestereivel, az anyámmal és a három gyermekemmel, elmagyarázták, hogy Newk szeret "fogót" játszani. Anya vagy srácok egy játékkal kinyújtották a kezét, és megrántotta a lányt, és megpróbálta kidobni a kezéből. Ha megfalja a kezét, az orrára kattint. Mindez kezdetben rettenetesen szórakoztató és szórakoztató az egész családdal. Sajnos, a New in the Heat a játék egyre több izgatott, és fáj a gyerekek és minden harapás annál erősebb.

Akita Inu - gyönyörű szép kutyák, fizikailag még a kiskutyákban is. Newquay a gyerekeket a vérre zsebre tette, és végül is tizenegy hónapos volt. Már külön szobában volt. Miután beszéltem a tulajdonosokkal, rájöttem, hogy sokat tettek. Különösen szerencsétlen volt az, hogy miként bátorították Newk természetes vágyát a fogakkal való munkára: így a tulajdonosok megbüntették magukat. A kiskutya rájött, hogy a tulajdonosok a lehető leghamarabb felhívhatják magukra a figyelmet, és az út során megtanulta manipulálni őket, különösen a játék során.

Már elmondtam, hogy ez a vezér vezérli a játékidőt. Ő az, aki eldönti, hogy milyen játék lesz, amikor elindul, milyen szabályokat fogad el és mikor fog véget érni. Mindezeket a döntéseket Newk készítette, és nem anyák és gyerekek. Ezt a rendelést módosítani kell. Először is a vezető "újraválasztásáról" kellett beszélnünk. Mind a három gyerek tinédzser volt, képes volt megérteni a módszerem lényegét. A házban, zajosak és élénkek voltak, néha megjelentek barátai. Megkérdeztem a srácokat, miközben vendégeik voltak, hogy elvigyék Newkot egy bizonyos helyre a házban.

Newkot tartották az ajtó előtt a konyhában. Amikor a vendégek elhagyták, és csak a családtagok maradtak a házban, a kutyát visszatért a nappaliba. Minden alkalommal, amikor megjelenése zajos volt és erőszakos, de minden alkalommal, amikor előtte álltak, elzárta az utat. Ha továbbra is ugrik és ugrik, arra számítanak, hogy most a kedvenc játékát felajánlják a "fogazottak" -ba, csak levették a kezüket. Ha még mindig sikerült harapni valakit a tulajdonosoktól, azt tanácsoltam nekik, hogy sikoljanak és távozzanak - ugyanúgy a kölykök ugyanabból az alomból. Newk gyorsan rájött, hogy már nem vonhatja magára a figyelmet. Ebben az értelemben a kutya nem különbözik egy személytől: ha valami nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor megállítja.

Newk hamar rájött, hogy önmagad viselkednie kell, önmagadat kell irányítanod és nyugodtabbá kell tennie. Szeretem megismételni, hogy a hatalom önmagára a legerősebb hatalom. Néhány hét alatt a Newcom magatartása drámaian megváltozott. Most a gyerekek újra játszhatnak vele, a harapástól való félelem nélkül. Ezúttal azonban a játék szabályai másképp voltak. Az emberek úgy döntöttek, hogy mikor, hol és mennyit játszanak. Newquay vette a korrekció útját, majd kiváló, kiegyensúlyozott kutyává vált.

Még mielőtt megismerkedtem Darcyvel, nyilvánvaló számomra, hogy egészen érthető problémákkal foglalkozunk. Egy ilyen fiatal korban Darcy nyilvánvalóan súlyos stresszt szenvedett. Felugrott, próbálta megragadni a tulajdonos arcát, elszakadt egy pórázon, és folyamatosan megfordult a lába alatt. A családtagok nem mondtak róla semmit, de számomra mindezen tünetek közvetlenül kapcsolódtak a fő problémához. A baba már most úgy döntött, hogy ő felelős a nyájért. Amikor alaposan beszéltünk Darcy tulajdonosainkkal, világossá vált, hogy miért vált a szorongás és szorongás miatt a "WC" probléma. Darcy tulajdonosai, az emberek rendkívül tiszta, értékes otthoni komfort és maguk is szinte az idegrendszerbe értek, hozzászokva Darcyhez, hogy menjen a WC-hez. Minden alkalommal, amikor leült, azzal a szándékkal, hogy végezze el a dolgát, felvette és kiveszte a kertbe, és hihetetlenül nagy vágyat emelt az akció körül. Ha a házban találtak ürüléket, a házigazdák teljes kiállítást szerveztek.

Nyilvánvaló, hogy Darcy nemcsak felelősséget érez, hanem világosan meg is értette, hogy nem birkózik meg ezzel a nehéz ügykel. Részben feladatai (ahogy megértette őket) biztosítaniuk kellett, hogy a csomag tagjai boldogok legyenek, és a botrányok mindig is társultak a távozásához. Így próbált megbirkózni a gondokkal, kiküszöbölve, vagy inkább az okaikat. Tehát a feladatom kettős volt. Nemcsak a vezetés teherével kellett Darcyval emelni, hanem meg kellett állítanom a tragédiákat, amelyeket minden alkalommal el kellett menni a WC-hez.

Meggyőztem a Darcy családot, hogy kezdjék el a normális kapcsolatok kiépítését, figyelmen kívül hagyva a kölyöknek a figyelem felkeltésére irányuló erőfeszítéseit. Nagyon igényes volt, ezért sok időbe telt, de erőfeszítéseink jó eredményeket hoztak. A WC-vel való helyreigazítás érdekében javasoltam megváltoztatni Darcy viselkedését az inger-reakció módszer segítségével. Maguk a tulajdonosok nagyon idegesek voltak mindentől, ami a kiskutya utazásaihoz kapcsolódott. Megmagyaráztam, hogy el kell engedni a helyzetet. Semmi esetre sem szabad a kiskutya után futnia, hogy minden alkalommal elkapja. Megkérdeztem őket, hogy a nap folyamán bizonyos pontokra koncentráljanak: éjszaka vagy nappali alvás után és etetés után. A legfontosabb az, hogy megnyugodjon és megnyugodjon a kiskutya, megszünteti azt a helyzetet, amikor a WC-hez megy, ahelyett, hogy felkarol és sikoltozik, hűvösen viselkedik. Mint mindig, azt akartam, hogy a tulajdonosok következetesek legyenek a cselekedeteikben - így Darcy meg fogja érteni, mi jó neki.

Az első dolog, ami szükséges, hogy megszabaduljon tőle a szokott enni a saját ürülékét. Erre a célra az általunk kifejlesztett egy ilyen terv, ha az egyik családtag látta, hogy Darcy gyógyul, csendben hagyjuk, hogy befejezze az üzleti, majd intett neki a promóció. Kértem, hogy jöjjön ki valami különleges dicséretet erre az alkalomra, mint például a „tiszta kutya”, és ismételje meg ezeket a szavakat, miközben simogatta, és így egy élvezet. Míg Darcy élvezte a jutalom, a tulajdonosok kellett csendben távolítsa el őt.

Érdemes megemlíteni, hogy a WC-képzés - egy olyan helyzet, ahol a tulajdonos nyugodtan menjen a kutya a promóció. Saját tapasztalatomból tudom, hogy ez nem zavaró, és nem dobja a kutya egy értelme, de csak megerősíti azt a fontos üzenetet, segítve megérteni, mi a helyes viselkedés legyen a jutalom. Ez különös jelentőséget tulajdonít az esemény, és teszi a kutya tovább próbálkozzon a következő alkalommal.

Általában nem tart sokáig, amíg a kiskutya megtanulja a leckét.

Darren jól reagál a „kezelés” és hamarosan abbahagyta az evést ürülék. (Megjegyzem zárójelben, hogy az ilyen esetekben segít hozzá, hogy a diéta egy kutya vagy cukkini ananász. Nem tudom miért, de ez teszi kellemetlen kutyák ürülék.) Felbuzdulva ezt a sikert, megkérdeztem a tulajdonosok megjelenítéséhez Darcy dolgok a megfelelő helyen. Megkértem őket, hogy továbbra is következetes, nyugodjon, ne veszítse el az önuralmát. Ha elment a rossz hely, csak kellett, hogy tisztítsák meg utána, anélkül, hogy egy szót sem. Ugyanez kellett tenni, ha nem tudták, hogy vonja vissza azt. Elmagyaráztam, hogy hibás ez a kutya ez nevetséges, és nem is visszamenőleg, amikor minden kész, akkor értelmetlen kettős. A kutya nem lesz képes összekapcsolni a visszaélés az ő, és az ő egyetlen megijeszteni megmagyarázhatatlan kitörést. Ismét Darcy az erőfeszítéseket a hosts: két hétig, megtanulta, hogyan kell csinálni az üzleti ugyanazon a helyen, és ne érintse meg a székletben. család öröme nem ismert határokat.