3) A szeretet Isten
A német lány Liza Haydrode kisvárosából, Türingiából és az orosz fiatalember Ivanből, és valami köszönettel tartozott - csak gondolkodni: köszönöm! - találkozott és beleszeretett egymásba a háború miatt. Aztán 1945-ben csak hat hónapig voltak együtt, majd több évtizeden át folytatják a szeretetüket szétválasztásuk és egy találkozó reménysége nélkül.
Az 1950-es években a párt és más illetékes testületek nyomása alatt Ivan elbukott, és búcsú levelet írt Lizának: Sajnálom, összeházasodtam. Válaszai keserűek és szomorúak voltak: "Értem és nem hibáztattam, mert nem fogadtunk el cölibátust. Szeretném, ha boldog lennék, hogy az új feleséged (Istenem, milyen szó!) Szeretett, ahogy szeretlek. Vanya, a Vanya! Ezekben a tragikus percekben számomra azt akarom mondani, hogy szeretni foglak és egész életemben várni foglak. "
Szerette és várt - egész életében. Miután elvesztette a közös gyermekét Ivánnal, egy lányt, Lisa Waldhelm képes volt legyőzni magát, és csak negyven után férjhez menni.
Elizabeth Waldhelm: "Minden, ami velünk történt, csoda.Egész életünkben azt álmodtuk, hogy együtt élünk, és most álmunk valóra vált "
Egy lakásom van Türingiában, egy gyönyörű helyen, csendes és tiszta. Nagyszerű, hogy Ivan és én télen fogunk ott élni, és nyáron Krasznojarszkban ...
Nem értett egy szót oroszul, és a férje, Ivan, meg kellett emlékeznie a németre, amit már elfelejtett,
Mindenütt mentek egymás mellett, egymás kezét, és beszélt az ő furcsa német-orosz ... Mi azt mondták privát marad. Biztosan arról beszéltek, hogyan éltek ezek a hosszú, hosszú évek. Megy át a régi levelek és a képek, és emlékszem ... Lehet, hogy beszélt, hogy brutális háborút, ami egyszer egyesítette őket, és amely könyörtelenül ment át a sorsa, hogy szeretteik, a barátok és ismerősök a sorsa a németek és az orosz ...
"Ivan Bykov ruporista és fordító megkülönböztette azokat, akik meggyőződéssel küzdöttek, olyan lelkiismeretes katonáktól, akik kénytelenek voltak megtenni irigylésre méltó kötelességüket. Néha meg tudta menteni a foglyokat a kivégzéstől.
- És két felvételt hallok. Kiugorok, látom - és a hírszerzési vezető mindkettejüket meggyilkolta. Hogy miért. Nos, miért. Először is, ölni ... csak ... Am én ... értem ... még mindig követi, hol van eltemetve, hogy az ember, és a háború után, elment a családját mondta - egy kicsit másképp ..., hogy ő ölte meg a csatában ... - hol ő eltemetett. Itt van a dolog ... "
(Mikhail Ananyev és Dmitry Parshin "A láthatatlan front" dokumentumfilmje).
A múltbeli Frau családi élete szaggatott. Luxemburgi állampolgár, legfeljebb három hónapig férjével maradhat. Majdnem annyit kap, hogy megkapta az engedélyt egy rövid látogatásra ... A pár jól tért egy tágas kétszobás lakásban az MD. Észak, a kormányzó adományozta. "A bútorok Lizhen minden kirobbant, vettem egy újat a saját pénzem. Nincs pénzem - mosolyog az ember, aki túlzás nélkül nemzeti hős lett.
Nyilvánvaló, hogy az éghajlat éles változása és a gyakori oda-vissza járatok nagyon gyorsan aláássák Lisa Waldhelm egészségi állapotát, amely legalábbis a kilencedik évtizedben megváltozott. Ugyanezen újság szerint a Krasznojarszk kórháza 6-ban volt, a purulent műtét osztályánál, ahol száraz gangrénát diagnosztizáltak a lábról.
Lisa Waldhelm: "Oroszországban tényleg jó. Számomra természetesen egy kicsit ijesztő:itt nagyon hideg van, de nem érdekel, mert körül vagy "
Ezután Lisa dolgozott egész életében egy virágzó Európa, a nővér, megosztva a levelező „MK Krasznojarszk” Margarita Baranova az első benyomások ismerik a Krasznojarszk kórház:
Lizhen. Tetszett a szolgáltatás, a jó gondozás és hozzáállás. Nagyon rossz erek, de a nővérek szépen, szakszerűen mindent megtettek ... De sok ember és csak egy WC (a szemöldök meglepetésként felemelkedik). Nagyon szegény, nagyon rossz helyzet! A matracok általában szörnyű állapotban vannak ...
Iván. Szükséges volt az ágynemű, cipők, ruhadarab, két tányér, pohár, kanál villa bevonása, nem is beszélve a termékekről. Számára nem volt világos ...
Lizhen. Az ágyak elhelyezkedése a kórházban pontosan ugyanolyan, mint Németországban a II. Világháború alatt - a folyosókon állnak. Nehéz nézi az embereket. Ma álmodtam, hogy ott vagyok. Az álom olyan valóságos volt! Rémálom volt.
MK. És az étel? Ehető?
Lizhen. Igen, talán vannak - a többiek evettek ... Nem nekem kell állítanom ... Mindenki eszik - és én is. De javítanunk kell a táplálkozáson. Aztán a teát és a gyümölcslevet hígítják. Cukor nélkül mindig iszom teát, és kaptam teát, ahol sok cukrot adtak ...
Nekem valamilyen ok miatt érzés, hogy gyorsan gyógyítja meg. De itt egyre többet vizsgáltak. A belseje normális. Alszik, mint ő, egészen reggelig. Egyébként rossz.
Miután elmondta az utolsó mondatot, Ivan az előbbi nevetett értelmesen ...
A volt Haierode főparancsnok, a német Haierode város parancsnoka,egy fiatal Lisa Waldhelm személyazonosító igazolványán (látszólag, a fontos érdekében Ivan
"Megfelelő" magának az aláíró tisztviselő rangjában - hadnagy). Az 1945 nyar véget ért
Egy kis részlet a Natalia Sokolnikova riportjából. Interjú neki Ivan the Bulls:
- És a szülei mind meghaltak, Gunter is, testvér, meghalt, én nem ... és hirtelen megállt a hívása. És nem tudom, hová hívjam, mi ... mi történt, nem tudom. Hónapot kaptam a felmondás után egy hete, távoli rokona, akit nem tudtam, létezett, hívott ... mi a neve ... most ... néha hív ... hogy Lisa eltörte a bénulást. Egy hónappal később felhívja: mindent, meghalt ... "Nos, eljössz. "Azt mondom:" Határozottan meg fogok jönni. "
Menjen a sírba szeretett Ivan Nikolayevics nem mer - után a szörnyű hír veterán egészségét pumpált ...
- Még mindig szeretem ... Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon ...
(Natalia Sokolnikova, Eduard Tashtandinov, Komsomolskaya Pravda, Krasnoyarsk)
Úgy tűnik, hogy „Komsomolskaya Pravda” volt majdnem az egyetlen módja a tömegtájékoztatási eszközöknek, amelyek - bár nagy késéssel, és nagy eltérések - tájékoztatta a nyilvánosságot a halál az egyetlen, aki újabban csodált és kinek versengtek mindegyik mondja minden sajtó ...
Temető Haierode-banHeyerode. Ein gro # 223; ek Herz mit gelben Rosen und einer Schleife «In Liebe Dein Mann Wanja» ziert das Grab von Lisa Waldhelm, die im Alter von 85 Jahren gestorben und am Wochenende a ihrem Heimatort beigesetzt worden ist. Mit diesem Gru # 223; verabschiedete sich ihr Ehemann aus dem fernen Sibirien von der Liebe seines Lebens. [...]
Nur ein Wunsch des Paares ging nicht mehr EMA # 252; llung: Lisa und Wanja wollten noch Einmal a Heyerode Hand in Hand die Hauptstra # 223; e hinunter flanieren. Wie aus dem Umfeld der Angeh # 246; rigen zu erfahren háború könnte Iwan Bywschich nicht zur Beisetzung seiner Frau nach Th # 252; ringen kommen. Er fog aber weiterhin w # 246; chentlich telefonischen Kontakt nach Heyerode halten. Dorthin hatte es seine Lisa im Januar nochmals gezogen; sie sich nicht könnte wieder von einer schweren Krankheit erholen. Sie eine Bekam sogar Einladung zur gro # 223; en Milit # 228; rparade auf dem Roten Platz Moskau, jaj Russland am 9. Mai das 65. Jubil # 228; um des Sieges # Ber2 Nazi-Deutschland kezdődik.
Heyerode. Nagy szív, sárga rózsával és egy szalaggal, a "Szeretettel - a férjeded Vanya" feliratú koszorúval Lisa Waldhelm sírjánál, aki 85 éves korában halt meg, és a hétvégén temették el szülővárosában. Ezzel kapcsolatban a szerelmi élete fordult férje távoli Szibériában. [...]
És még a jegyzetek Rainer Shmaltslya megtudtuk, hogy az álom Valdhelm Lisa - ismét hat évtizeddel később, egy séta Ivan, kéz a kézben, a főutcán, a szülővárosában Heyerode - így, úgy tűnik, nem fog valóra válni ...
Emlékszem arra a régi beszélgetésre a házastársakkal, Margarita Baranovával, MK Krasnoyarskban levő levelezővel:
MK. Elhagyod Ivan-t hosszú ideig?
Lizhen. Nem, nem maradok sokáig (szorongás a szemében). Remélem, hogy nyolc napon belül újra itt leszek ...
MK. Ivan Nikolayevics, nem akarsz Németországba költözni a feleségedhez?
Iván. És mit fogok ott csinálni?
MK. Igen, mit csinálsz itt, akkor ott leszel.
Iván. Itt írok könyveket. És hol gyűjtsük össze az anyagot.
Hivatalosan csak két és fél évesek voltak. Sokat írták róluk, azt mondták, hogy az "Idő" programban mutatkoztak be, és Ivan a Fiúk is, amint Margarita Baranova megfogalmazta, majdnem "nemzeti hős".
Több mint két éve Ivan egyedül élt. Menjen a felesége sírjába, nem merte. Natalia Sokolnikova szerint a fia Németországban utaznak, meglátogatta Hayrode temetőjét.
Veterán Ivan Nikolaevics Az előbbi ismét magányos ...Ivan Nikolayevics Az előbbi nem arról beszélt, hogyan szolgált hírszerzésben, hanem csak barátságos tanácsot adott a srácoknak: "Soha ne dohányozzon! Egyetlen cigarettát és cigarettát nem füstöltem az életemben ", és megígérte, hogy 100 évig él, mert kiváló egészsége van.
Üres és hideg, meg kell váltak most a tágas, egy hálószobás lakás md. North ... Natalia Sokolnikov: „A kabinet veterán, közvetlenül a front-line tunika, lógott a katonai díjat, Lisa ruhák lógnak a falakon az ő portrék az első sarkában a ikon, akinek ő imádkozott.”
Az újságírók rengeteget írtak róluk, sokat beszéltek, az "Idő" programban szerepeltek, és mindenki csodálta az abszolút hihetetlen, mesés történetet a szerelmükről. És akkor - úgy tűnt, mindenki elveszíti az érdeklődésüket: a sajtó szinte teljes csendje, nagyon ritka és pontatlan információ a jövő sorsáról ...
Sokáig gondoltam: miért. Ez azért van, mert minden tündér mindig esküvővel végződik. Mert ez érdekes, mint egy herceg Ivan megy Far Far Away királyság tridesyatom állapotban, mivel küzd a Kígyó Gorynych, és évekig vártam és vártam őt herceg gyönyörű hercegnő a toronyban.
Minden tündér vége egy esküvővel. És akkor - minden egyszerű és nem egészen mesés. "Boldogan éltek valaha és haltak meg egy napon."