19. fejezet A félelem használata

HOGYAN KELL HASZNÁLNI A FEAR

Mikor végez mester osztály „Tűz fan”, elég gyakran nekem, miután az első osztályban, a diákok a megközelítés, és kérje ugyanazt a kérdést: „Meg tudom csinálni?” Ez a kérdés merül fel a férfiak és nők, az idősek és a nagyon fiatal.

És megértem, hogy egyáltalán nem az életkorról vagy az élettapasztalatról van szó. Ez a félelem kérdése! Félelem, hogy hiányzik valami fontos az életben, nem kap egyet, felvette az élet ajándékait, a szeretteinek ajándékait ...

A félelem oka bármi lehet. De minden esetben a személy háromféle félelmet (vagy ezek kombinációit) tapasztal:

1) a szexuális kapcsolatok súlyosbodásának félelme;

2) az anyagi állapottól való félelem;

3) a hatalommal kapcsolatos félelem.

A szexuális kapcsolatok súlyosbodása

Ez a félelem két oszlopot tartalmaz. Egyrészt minden ember szereti a vágyat, másrészt - fél tőle.

Úgy érvelt így: "Annyira különleges! Ilyen földönkívüli! Nem, nem vagyok méltó! "Kétségbeesetten félt a visszautasítástól, ezért csendben maradt. Azonban ez a helyzet egyre elviselhetetlenebb volt számára.

Gene-nek ajánlottam néhány meditációs gyakorlatot a félelem enyhítésére. Néhány hónappal később megtudtam az eredményeket. Kiderült, hogy ő kifejtette, hogy a barátnője, és ő bevallotta, hogy szereti őt is sokáig, csak meg, hogy a „méltatlan” az ő, és hogy nem volt érzéseit neki nem érzi.

Milyen gyakran fordulnak el az emberek az ő szeretetükből, miközben áthaladnak, mert hátráltatja az érdektelenség érzése! Az emberek maguk méltatlanok, mert a választottak:

- túl jól nevelkedett;

- túl fiatal vagy túl érett;

Ez a lista határozatlan ideig folytatható. Az emberek mindenféle kifogást hoznak fel a félelemért. Írd fel a különböző akadályokat, úgyhogy csakis mindenesetre ne legyen boldog ...

Az anyagi állapot félelme

Ez a félelem nagyon gyakori formája. És ez a félelem is két oszlopot tartalmaz. Az ember egyfelől attól tart, hogy koldusgá válik, elveszíti mindazt, amit ő van, még akkor is, ha nagyon kevés. És másrészt - attól tart, hogy gazdagodni fog. Gondolod, hogy ez nem így van? Gondolod, hogy bárki, aki kenyeret töröl a kvasból, álmodik arról, hogy egy kúriában lakik és egy Mercedes-ben vezet? Semmi sem. By the way, egy halom levelek találtam egy üzenet bizonyítja ezt.

A hatvanhat éves Maxim G., az egykori zászlóshajó kezdett el foglalkozni, amikor lehetetlenné vált, hogy elérjék a véget. A ház kellemetlen volt meghívni a barátait: a borsó királyának idején készült bútorok, egy fekete-fehér TV, a padlón törölt linóleum. Egyszer rájött, hogy hamarosan semmi sem lenne a lakásért fizetni, aztán eszébe jutott, és megpróbálta megnyitni a saját üzletét. A Toksovo-Kavgolovo negyedben (Szentpétervár népszerű külvárosában) kis boltot nyitott. Az üzlet nagyon apró volt, de a többi üzlet körül három kilométer nem volt, így a kereskedelem nagyon okos volt. Dachniki "meli" a pultból minden egy sorban, a nyereség volt lenyűgöző.

Egy hónappal később Maxim felgyorsította a forgalmat. Délután négy óra elteltével a számlálók üresek voltak, a nyári lakosok pedig azon tűnődtek, miért olyan kevés a bolt.

Tényleg miért? Maxim elmagyarázza ezt azzal, hogy félt. Először egy szomszéd állomáson égett el egy nagy bolt, majd egy másik. "Miközben kereskedelem" apránként ", hogy senki sem érdekli. És amint megfordulok, nem hagynak élni.

„Elképesztő, hogyan élnek az emberek egy csomó pénzt: az ütő az turmixok, az adó, a helyi hatóságok ... Nem, tényleg, mint valami” - mondja az emberek és maguk fedezésére út a gazdagság. - A pénzzel is képesnek kell lenned kezelni - hirtelen nem tudom kezelni? Nos, ma pénzt kerestem, nagy házat építettem, holnap pedig elvesztettem a munkámat. És mi van? Hogyan tartalmaz ez a ház? "Ezek mind a betűk kivonatai, amelyek jól illusztrálják azt a tényt, hogy az emberek nem csak a szegénységtől, hanem a vagyontól is félnek.

A hatalom félelme

Ez a félelem azt a tényt fejezi ki, hogy egy személy egyrészt fél a hatalomból, másrészt pedig attól tart, hogy megalázódik.

Milyen emberek beszélnek Oroszországban, amikor összejönnek! Nem számít, hogy hol találkoztak; egy ünnepi asztalon, egy partiban, a városi közlekedésben, a munkahelyén. Mindenhol bírálják a kormányt és a főnököket. Mindenhol, amit csak hallani: "Ez a Jelcin annyira hülye ...", "Főnökünk tele van ...". Ilyen érzés született, hogy mindenki, természetesen Borisz Nikolayevics kivételével, tudja, hogyan tudja kezelni az államot. Mindenki, a kormányzó kivételével, városi ügyekkel foglalkozik. Mindenki, kivéve a helyettesét, tökéletesen megbirkózik feladataival. Minden alkalmazott minden bizonnyal okosabb, mint főnöke. Csak valamilyen okból kifogásol mindenki, de csak néhány próbálkozás, hogy megpróbálják magukat főnökké, helyettesekké, kormányzókká, elnökökké.

A kritikusok néha elfelejtik a hatalommal bíró emberek felelősségét. Például például a kertterülete miatt fáj a fejük. Hol lehet a homok, a műtrágyák, és ami a legfontosabb - hol kell ezt a pénzt, ha nem léteznek elvben. És van egy telken pusztulás. De az ország kezelni - könnyen. Olyan ország, ahol nincs semmi, és nincs pénz, hogy megvásárolja.

A megaláztatástól való félelem is megnyilvánul. "Néném, menj át, kérlek, egy jegyet" - kérdezősködik egy tizenhét éves gúnyos fiatalember a trolibuszban. Ő negyven éven át félelmetes "nagynénnyé" fordul, és patissel átveszi: "Mi a nénéd vagyok? Nő vagyok! Hogy merészel? "Mondta neki, még egy újabb szelíd szót. Elmondta neki - még egy fenyegető megjegyzést. Léptetés kezdődik.

Ha azzal érvelünk, hogy minden a világon udvariasnak kell lennie, akkor minden olyan szó, ami nekünk szólt, megalázó lehet. És ez nem egy fiatalember oktatásáról szól, hanem arról a tényről, hogy ez a nő attól tart, hogy megaláztatik.

A győzelem szokásai szerint

Bármilyen félelmet érez, amint olvasod ezt a könyvet, nem szabad zavarni őket. Tehát menjünk az üzletbe - a meditációra.

Hogyan lehet legyőzni a félelmet? Ugyanez, remélem, már ismerős neked a módszer - a meditáció. Először is, csatlakoztassa a testet a munkájához. Nem félsz dolgozni a saját testeddel? (Természetesen, ha nem túl nehéz ...) Tehát hagyd, hogy a bizalmad, amellyel a saját testeddel dolgozol, elterjed a tevékenységed más területeire.

Közvetlenül többféle példát adok a különböző meditációs módszerek használatára, amelyek jó eredményeket hoztak a pácienseimmel való együttműködésben.

Az ötéves Elvira 3. szobrász. Egy sebezhető, sebezhető nő gyakran megfázott. A pranayama részt vett a tevékenységben (1. gyakorlat, 10. fejezet). Ez a légzéshez kapcsolódó gyakorlat naponta reggelenként, a házából néhány háztömbnyire lévő műhelyében sétált. A reggeli levegő tisztább és sokkal alkalmasabb ilyen tevékenységekre. Három hónappal később Elvira egyszerűen nem ismert: energikus, magabiztosabb nő. Egy évvel később azt mondta, hogy azóta, amikor elkezdett részt venni, soha többé nem bántotta.

Harminc-hét éves Oleg T. vezető szerelőüzlet. Felhívott rám a szörnyű önsértésről. Beszéltem neki a félelmeinek lehetséges okairól, és elismerte, hogy mindentől fél. Minden beszélgetés a főnökével valódi tablettát számít neki. És ez azzal a feltétellel jár, hogy a főnök nem kárhoztatja őt semmiért. Nagyon aggódik, ha valaki megfontolja: a buszmegállóban, az orvoshoz hasonlóan. Egyszerűen elveszett ilyen esetekben. Soha nem veszi fel a feleségét az utcán a karon - zavarban van. Úgy döntöttem, hogy ebben az esetben a legjobb eredmény lenne eichara samadhi (2. gyakorlat, 8. fejezet). Oleg szorgalmasan összpontosította figyelmét a keze melegjére séta közben. Két hónappal később minden félelme elhaladt. Természetesen éreztem magam a menedzsmenttel és az alárendeltekkel folytatott beszélgetések során. Megjegyezte, hogy keze ereje jelentősen megnőtt. És egyszer, a járókelők kíváncsi pillantásai alatt, a feleségét a karjába merő pocsolyában hordta. A feleséget annyira megdöbbentette, hogy mi történt, és azon változások is, amelyek a férjével történtek, hogy ő maga meditációs órákba került.

Nagyon gyakran az emberek félnek a pániktól, a főnököktől, az ellentétes nemű képviselőkkel kapcsolatos magyarázatokkal, a közelgő ügyekkel, az életváltozásokkal és még sok minden mással. Határozottság és bátorság elérése érdekében cigarettára, üvegre vagy csak idegesre tartanak, és kezekkel bonyolult mozgásokat tesznek. Mindezeknek a kézmozdulatoknak a testednek szüksége van. De csak dinamikára van szükség, és nem az eredményre, amely nikotinnal, alkohollal vagy stresszel jár. Ezért, ha a kezed félelemmel mozog, keresnek valamit, hogy megragadjanak, ne húzzanak magatokat, ne próbálkozzanak visszatartani, jobban fordítsd a félelmedet a meditációba.

Ez a gyakorlat egy székre vagy egy Sukhasana pózra ült.

1. Hajtsa a kezét a mellkasod előtt, majd szorosan nyomja őket egymás ellen.

2. Fókuszálj a kezedre. Képzeld el, hogy minden második pillanatban megérkezik. Érezd.

3. Ezután belélegezni és kilégezni. Tegye a kezét a térdére, és folytassa a meditációt.

Meditáció a hiányosságokkal szemben

Itt van egy jó példa is.

Huszonkilenc éves Leonid S., az építőanyagok előállításának mestere, naponta két cigarettafüstöt ivott, ahogy gyakran mondta. Több találkozón vettem részt, ahol a tudattal való foglalkozásról beszéltem. Érdeklődtem a meditáció iránt. Nagy időt fordított a belső állapot önmegfigyelésére, a tudatban és a testben folyó folyamatokra. Ennek eredményeképpen sokkal magabiztosabbnak éreztem magam, a betegség megállt, és ami a legérdekesebb, csak nagy ünnepeken abbahagytam a dohányzást és italokat.

A félelem érzése rossz társ lesz a meditáció országában. A félelem (ugyanúgy, mint a harag) megakadályozza, hogy koncentráljon. Ezért ha ilyen érzéseket tapasztalsz, fizikai edzésre van szükséged, hogy eltávolítsd őket. Ehhez bármilyen fizikai edzést, kocogást, aerobikot tehet, vagy elvégezheti azokat a gyakorlatokat, amelyeket idézek e könyv végén. Hasonló körülmények (amikor a test "fizikai erőfeszítést" igényel) azt is jelzi, hogy egy személy még nem áll készen tisztán szellemi munkára. Dinamikus gyakorlatok végrehajtásával próbáld meg mindig a belső koncentrációt összekötni, így a spirituális komponens használatával.

A félelem leüljön vagy feküdjön le

Mivel a félelem érzése mindannyiunk számára valamilyen módon jelen van, azt javaslom, hogy végezzen két gyakorlatot a meditáció előtt (az egyik a fent megadott). Ezek az egyszerű gyakorlatok segítenek enyhíteni a feszültséget és felkészíteni a testet a magasabb rendű meditációra.

1. Feküdj a hátadon.

2. Húzza meg a csomagtartó "alsó" felének izmaiat (a padlóhoz): a nyak, a hátsó, a fenék, a bicepsz, a comb és a koponya hátlapját.

3. Ezután csak a törzs "felső" felének izomzatát torzítsa: torok, mellkas, has, combok.

4. Csináld ezt ötször.

5. Ezután nyugodj meg a lélegzeted, ülj le és meditálj.

Mindkét gyakorlatot itt adhatjuk meg, hogy eltávolítsuk a félelem vagy a harag érzését, majd mi és ahol szükséges. Ehhez azonban először gyakorolja őket pontosan úgy, ahogyan itt le vannak írva.

Ossza meg ezt az oldalt

Kapcsolódó cikkek