7. lecke, a "tisztesség ..." témája, pourochnye önismereti tervek 4 osztály, önismeret

7. lecke Téma: "A becsületesség ..."

Cél: megismertetni a hallgatókat a "tisztesség" fogalmával; hogy a gyermekek számára kifejthessék azt az elképzelést, hogy a tisztesség a másokkal való kommunikáció alapja; hogy törekedjen arra, hogy az erkölcsi szabályokkal és normákkal összhangban gondolkodjon, érezzen és cselekedjen.

Módszerek: beszélgetés, történet, magyarázat, munka a könyvvel, gyakorlás, játék, gyakorlati munka.

Források: olvasó, notebook "asszisztensem", labda.

- Hello, gyerekek! Mint tudják, az ember nemcsak fizikai test. Az embernek van érzése, érzelme, gondolata. Fizikai testünket arra törekszünk, hogy tiszta maradjunk, minden reggel és minden este vízkezelési eljárást folytassunk, táplálkozzunk, vonzzunk, egészséges életmódot vezetünk.

- Tudja, fiúk, hogy az ember belső világa, ez a mi lelki világunk is tisztaságra, harmóniára és rendre van szüksége?

A tanár felkéri a gyermekeket, hogy gondolkodjanak és fejezzék be a kifejezést. "Számomra, hogy a lélekben legyen, amikor ...", "... a rend az, amikor kényelmes; ... amikor rokonok és barátok szeretik; amikor a szív jó; ... amikor a család harmóniában van; ... amikor az iskolában vagyok értékelve és szerettem, stb.

A tanár a körzetet egy körbe és sugarakba húzza, amelyek eltérnek ettől.

- Ma arról beszélünk, hogy az ember ilyen fontos minősége a tisztesség.

Hogyan érti a "tisztesség" szót?

A tanár olyan szavakat ír le, amelyek segítségével az "udvariasság" kifejezést, a gerendákon feltüntetik, majd a gyerekek felolvasták a táblán. Például:

- A tisztesség az, amikor egy személy rendben van: gondolatok, érzések és cselekedetek.

- A tisztesség olyan tulajdonságokkal társul, mint az őszinteség, a válaszkészség, a bátorság, a felelősség, a tisztelet, a kedvesség, a lelkiismeret és mások.

Az olvasóval való együttműködés

Olvasás leállítással.

A. Kunanbaev. "Tanári tesztelés"

Régen egy bölcs öreg tanító gyűlt össze a tanítványai köré, és azt mondta nekik:

- Úgy érzem, öreg vagyok és gyenge. Most az ön kötelessége, hogy ételt adjon nekem.

A diákok egyetértettek abban, hogy valójában ez volt a sor, hogy szolgálják tanáraikat, de azt mondták:

- És hol, uram, találunk ételt és pénzt? A közelünkben élő emberek nem valószínű, hogy segítenek nekünk.

"Gyermekeim, nem kérek arra, hogy könyörögjetek." Azt javaslom, hogy kérés nélkül vállaljátok. Nem lesz bűn, mert több pénzre van szükségünk, mint mások. Túl gyengék ahhoz, hogy magam csináljak. Tehát ki segít a régi tanárának?

- Mi vagyunk! Kiáltotta a tanítványok. - Fiatalok és erősek vagyunk. Mondja el, mit tegyen!

A tanár elmagyarázta, hogy először meg kell találniuk a helyet, ahol senki sem láthatja őket, és nyugodtan vár. Amint egy gazdag ember sétál, el kell lopni a tárcáját. A tanár azonban azt mondta, hogy míg a gyerekek nem sértik meg senkinek.

Minden diák már el is ment, kivéve egy fiút, aki a fejével állt. A tanár súlyosan megkérdezte:

- Mi a baj, gyerek? Nem akarod segíteni a régi tanárodat?

- Mit gondolsz, mit mondott a fiú?

Ezután a tanár folytatja a történet olvasását.

- Bocsásson meg, uram - mondta a fiú. - De nem tehetem, ahogy kérdezel. Azt mondtad, hogy menjünk oda, ahol senki nem fog ránk nézni és ellopni. De ez lehetetlen, mert még akkor is, ha teljesen egyedül vagyok, egy részem még mindig úgy néz ki. Inkább koldulni akarok, mint hagyni, hogy ellopjanak az én "Én" vagyok!

- Mit gondolsz, mit válaszolt a tanár?

Ezután a tanár folytatja a történet olvasását.

Az öreg arca örömmel csillant:

Végül legalább egy diákom megértette az utasításomat!

A többi fiatalember, hallotta ezeket a szavakat, leeresztette a szégyentől. De attól a naptól kezdve soha nem méltatlan tetteket követtek el, mert mindig emlékeztettek a bajtársak szavaira: "Az én" Én "mindig figyel.

- Mondd el, hogyan érted a szavakat: "Az én" Én "mindig figyel.

- Mit jelent neked becsületes magaddal?

- Mi még nehezebb: legyetek őszinte vagy másokkal őszinte legyek? Miért?

- A tisztesség teszi az embert egy személynek. Nem teszi lehetővé, hogy egy személy rosszul csináljon, ne azért, mert valaki láthatja és elítélheti, hanem azért, mert maga az ember maga súlyosan elítéli magát, mint bárki más, mert nem tud hazudni magának, az ember nem tudja elrejteni az akcióit magától.

Melegíts fel. A "hullámok"

A tanár és a gyerekek leülnek, kör alakulnak ki. A tanár azt sugallja, hogy úsznak a tengerben, szelíd hullámokba merülve, és bemutatják ezeket a hullámokat - szelíd és vidám. A képzés "úszni a tengerben" végződik: a gyerekek egyike a kör közepé ​​válik, egy "hullám" egyenként megy végbe, és a "úszó" lelkeket szeretettel. Amikor az összes "hullám" megtapasztja, "hullámgá" válik, és helyét a következő fürdőzés veszi át.

Munka a notebookban

- Teljesítse az 1. feladatot a notebookban.

Töltse ki a feladatot 2. Válassza ki és adja hozzá azt a mondatot, amelyet szerinted helyes.

Gyakorlat "Azt akarom tudni"

A tanár és a gyerekek egy körben állnak. A tanár mindenkit labdába dob, ugyanakkor kérdéseket tesz fel: "Tudni akarom, hogy milyen ember, tisztességes ember?"

A gyerekek elkapják a labdát és hívnak minőségi tisztességes személyt. A tanár felkérést kap, hogy válaszoljon az összes gyermek kérdéseire.

- Teljesítsd a 3. feladatot a notebookban.

A tankönyvben olvassa el A. Neelova történetét: "A pénz ára".

Írj egy történetet az udvariasság magjára.

Kör "Szívből szívré"

A tanár és a diákok meleg színdarabot, mosolyt és örömöt cserélnek egymásra jó jó cselekedetek megtételére.

Az anyag teljes szövegét lásd a letöltési fájlban.
Az oldal csak egy töredéket tartalmaz az anyagból.

7. lecke, a

Kapcsolódó cikkek