02 Gitár kiegyenlítés ABC
A múlt hónapban áttekintettük az EQ alapvető technikáit, valamint az alapvető kifejezéseket és meghatározásokat. Most alkalmazzuk ezt a tudást az elektromos gitár kiegyenlítésére.
Őszintén csavartam a dobokat Dawn Richardson-tól (Clip 1), majd írtam a gitárokat. Itt használtam Strat '60 és Les Paul '80. Mindkét gitárt egy 18 wattos Marshall felvették, a hangot a Royer R-121 szalag mikrofonja (Clip 2) vették.
Mindkét gitár esetében kettős sávot írtam elő. Őszintén szólva, nem tudom miért, de szeretem ezt a kis szívverést, amikor először elveszítek egy darabot a fejemben, aztán az ujjaimmal érezem.
Stressz fáradtság szindróma. Ha a füled elfárad, akkor szó szerint megszűnik hallani és észlelni, különösen a magas frekvenciákon. Nagyon könnyű vagy túl magas ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő hangot, vagy fordítva, túl sok a töltéshez, mert elkezdenek túl fáradni. Tehát ha megvan a lehetősége arra, hogy felosztja a rekordot, és keverje össze a különböző munkamenetekbe, akkor jobb használni.
Fotó 1. HF hozzáadása
Miután meghallgatták a pályát a következő napon, rájöttem, hogy a gitárok homályosak és hülyék. Nem meglepő, hogy a "szelet" magas, valamint az alacsony középkategóriás frekvenciák eltávolítása / összezúzása - ez talán a gitár kiegyenlítésének két leggyakoribb munkája. Strat pálya felvétele mellett nem haboztam hozzáadni a + 6 dB HF-et 2,5 kHz-es szűrővel (1. kép). Állítsd be a Q-t (a sávszélesség szélesebb, hogy a pálya világosabb legyen (Clip 3).
Fotó 2. Az LF megerősítése
LF elmélet. Nem voltam biztos benne, hogy a trackünkben basszus volt, ezért az alacsony frekvenciákat fel akartam erősíteni. De ha csak a basszust veszi és erősíti, mint ahogy a magas frekvencián is (2. kép), ez rosszabb hangot ad. A Clip 4-ben a Stratocaster nagyon szűk, de nem fókuszált.
Photo3. Alkalmazzuk az LPF-et és vágjuk le az alját
Általában a vágott szűrő helyett egy aluláteresztő szűrőt vettem, és mindent 75 Hz alatt vágtam (3. kép). Ie bármiről alábbi én legmélyebb hang - 6 húrok hangolva Eldobott D. (Ha szeretné tudni, hogy a jegyzetek kapcsolódnak a frekvencia Hz-ben fejeztük, csak kérni a Google, „jegyzi hangfrekvenciás” Vagy csak emlékszik az egyszerű szabályt”. a = 440 Hz, „egy megjegyzés Ie 5m 1. bosszankodik a húrok -. 440 Hz Tehát hogyan tudjuk oktáv fel -. frekvencia megduplázódott oktáv lefelé - frekvencia 2-szer kisebb, így kiderül, hogy egy. a harmadik húr másodpercje 220 Hz, a nyitott 5. sor 110 Hz, a legalacsonyabb jegyzet a Dropped D 6. sorozata - kb. fél oktáv jelentése - valahol a 55 és a 110 Hz, azaz körülbelül 80 Hz).
4. kép: Az alsó rész összpontosítása
A nagy és alacsony frekvenciájú szűrő átvitelének sávszélességének (Q) beállításával megváltoztatjuk a vágási frekvencia rezonanciáját. Nagy Q értékek esetén a vágás keskeny sávját hangsúlyozzuk. A 4. képen megnöveltem a Q-t, és a 3. képből származó basszus puha vágása fókuszált basszusgitárgá vált, viszonylag kis felépítményként a közepes közepes értékben.
Nagyon könnyű ásni a beállításokban, időről időre megváltoztatva. És végül rájönnek, hogy a pályája jobban hangzik a kiegyenlítés nélkül.
5. fénykép. Vegye le az első harmonikust
Érdemes megfontolni, hogy a legerősebb harmonikus az első, vagyis az oktáv magasabb, mint a fő megjegyzés. És a kivágás ezen a helyen visszaállíthatja az eredeti világosságot, amely az LF erősítése előtt volt. Például, ha valahol a 70-80 Hz tartományban erősödik, akkor 140-160 Hz-en tisztíthatja. Segíthet. (5. kép, 5. kép).
6. kép: EQ beállítások a Les Paul-nál
A Les Paul-hoz hasonló beállításokat tettek az EQ-ra, csak kissé bővítve a Q-t a magas frekvencián, valamint csökkentve az alacsony-közepes értékeket (6. kép, 6. kép).
Érdemes félni az EQ beállításától is, ha megváltoztatják a szűrők eltolódási frekvenciáját. Amikor meghalljuk a frekvencia változását a hosszú hallgatások után, a fülünk reagál ezekre a változásokra, mert frissen hangzik. Nagyon könnyű ásni a beállításokban, időről időre megváltoztatva. És végül rájönnek, hogy a pályája jobban hangzik a kiegyenlítés nélkül. Ehelyett próbáld elképzelni a hangot, amelyet el akarsz kapni, és egyenesen a megfelelő frekvenciára kell menni. Ez a képesség jön a tapasztalat.
Fotó: 7. Fender Bass kiegyenlítése VI
Dupla-dupla. Aztán visszamentem a dupla sávhoz. Tetszett, hogy a Fender Bass VI hangzik, amit egy dupla sáv rögzített a Strat szakasz második részére, de egy oktávval alacsonyabb. Önmagában a szigetelés (a Clip 7), ez viccesen hangzik, de egy kicsit piszkos a mix, úgyhogy alkalmazott extrém EQ beállítások (7. kép), a takarítás és az alacsony, hozzátéve, a csúcs a MID (Klip 8).
Ennek eredményeképpen a hang meglehetősen vékony és éles volt, de ez tetszett nekem. Mintha valami különös gyászos, népi hangszeres hangszer lenne. Én is játszottam egy kicsit a kétpályás Les Paul-nal, az eredetihez képest elforgatva - csak a hangerő hozzáadásához.