5 tipp, hogyan lehet aktív hallgatóvá válni

Nem jó beszélgetők, hanem azok, akik jól beszélnek, hanem azok, akik helyesen tudnak hallgatni. Csak csöndben maradjon, és ne szakítsa meg egy kicsit - az aktív hallgatás művészete nem egyszerűbb, mint az oratórium. Tanulj meg hallgatni másokat - és sok ajtót és szívet nyit meg.

5 tipp, hogyan lehet aktív hallgatóvá válni
Képesség hallgatni a beszélgetőt

A hallószervek jelenléte nem jelenti azt, hogy az ember hallgathatja. Van-e olyan emberünk a körünkben, aki készen áll arra, hogy alaposan figyeljen ránk, akik nem várnak egy kényelmes pillanatra, hogy a beszélgetés nyilát saját problémáikra fordítsák? Alig.

És az amerikai író, Edgar Howe viccelődött: senki nem hallgat valakire, "ha nem tudta, hogy az ő fordulata, hogy beszéljen, hamarosan eljön."

Az emberek szeretnek leginkább beszélni magukról, így a jó hallgatók nagy értéket képviselnek. A tizenkilencedik századi amerikai író, Henry David Thoreau az "Élet elvben nélkül" című esszéjén megjegyezte: "Valahogy felkérték, mit gondolok, és figyelmesen hallgattam a választ. És ez volt a legnagyobb bók, amit valaha tettem.

Sajnos a figyelmes hallgatók sokkal kisebbek, mint a beszélők kedvelői. Mindazonáltal a kérdést: „Mit szeretsz a beszélgetőpartner legjobban?” Ismételt során a globális felmérés szerint az e-coaching oldalak, 81% -a válaszolt „hallgató”, és csak 19% - „Az a képesség, hogy beszélni.”

Ha a legtöbb ember szeretne hallgatni másokat, miért nem felel meg nekik? "Tanulj meg hallgatni, és még azoktól is részesülhet, akik rosszul beszélnek" - ezek a szavak az ókori görög filozófus Plutarkhhoz tartoznak.

A híres Dale Carnegie könyve „Hogyan kell nyerni Barátok és befolyásolják az emberek”, írta, hogy ha azt szeretné, hogy elkerülje, ne hallgass senkire, megszakítására és beszélni csak magukról. De más célunk van: jó partnerként akarunk lenni. És ahogyan az egyik nagyszerű ember azt mondta, csak egy módja annak, hogy váljon - tanulni hallgatni. Miután elsajátította ezt a művészt, kellemesen meglepődnénk, hogy hány előnyünk van hozzánk.

A feltétel nélküli és barátságos hallgatók könnyedén létrehozhatják kapcsolataikat, és magukhoz bármely társalgást vehetnek igénybe. Különösen a hallgatáshoz való képesség fontos feltétele a sikeres értékesítésnek, hiszen annak érdekében, hogy a vevőnek ténylegesen szüksége legyen, meg kell kérdeznie a megfelelő kérdéseket, majd alaposan figyeljen a válaszára. Az itteni beszédkészség csak második helyet kapott.

Ha a vevő, hogy az eladó egy kellemes társ, aki érdekli a problémákra, hogy el kell fogadnia, hogy megvásárolja és elégedetten távoznak. Ha úgy érzi, mint egy áldozat, hogy rögeszmés eladó sarokba, és szinte erőszakkal kényszeríti hallgatni, miért volna vásárolni valamit, a vevő csak egy vágy -, hogy elmenjen.

Annak érdekében, hogy hallgasson, nem passzívan bólogatni a fejét rendszeres időközönként. Aktívan kell hallgatnod -, hogy a beszélgetőpartner látta érdeklődésünket és beszélni akart. Ez a művészet könnyen megtanulható. Csak több szabályt kell követnie. (Természetesen senki nem kényszerít bennünket arra, hogy meghallgasson egy kellemetlen személyt, akit nem akarunk közösé tenni.)

Hogyan válhat aktív hallgatóvá?

Ezt a kérdést megválaszolni, tréfából író Alexander Green „The Adventures of Hinche”: „Tudom, hogyan kell hallgatni. Ez a különleges művészet abból áll, hogy bólogat a fejed és egy feszült-szimpatikus kifejezést az arcodon. Ugyancsak hasznos a nyílt és azonnal zárja be a száját időről időre, mint ha meg akarja szakítani a narrátor ezer kérdést, de néma, elfojtott hatalmas érdeklődés a történet. "

1. Nem szakítunk meg

Bontsa meg a beszélgetést - a hallgatók fő betegségét, akik türelmetlenül égnek, hogy végül elkezdhessék a történetüket. Néhányan közülük még csak nem is várhat egy szünetet, amit a narrátor lélegzetelállítónak érez. Beszélgetnek beszélgetőpartnereikkel, és elhallgatják.

Sok furcsa szokás a másik fél gag kifejezések „Te mondtad nekem!”, "Én már régóta tudják, hogy a„»Hallottam«, stb Valószínűleg mindenkinek volt, hogy abban a helyzetben, ahol abbamaradt, így! .. Mit tapasztalunk? Ügyetlenség, harag, nem hajlandó folytatni a beszélgetést, vagy általában foglalkozni egy ember, aki bizonyos mértékig már megalázták. Ezt szem előtt tartva, ha nem akarjuk, hogy a hírneve tapintatlan, és adja meg a személy beszél, akkor is, ha már megértette, hogy mi folyik itt.

Általánosan ajánlott, miután a beszélgetőpartner hallgatott, ne csatlakozzon azonnal egy beszélgetéshez, és néhány másodpercig hallgasson. Talán elmész a gondolataival, vagy visszaállítja a lélegzetét.

2. Koncentrálj a beszélõk szavaira

Ha érdeklődünk egy beszélgetőpartner iránt, és hatékony kapcsolatot akarunk létrehozni. Nem elég, hogy csak a figyelmet és ne zavarja meg a figyelmet. Tényleg arra kell összpontosítanunk, hogy szavai olyanok legyenek, mint aktív hallgatók - időről időre kérdéseket tegyenek fel, kérdezzenek pontosításokat vagy pontosításokat. Az aktív hallgató, hogy visszajelzést hozzon létre a másik személlyel, időnként röviden megismétli azt, amit mondott, mielőtt megkérdezte: "Megértettem?". Hozzáteszi: "Nagyon fontos nekem, amit mondasz," "Ez a téma nagyon érdekes számomra."

Csak ebben az esetben van kapcsolat a beszélgetők között, lehetővé téve számukra, hogy jobban megértsék egymást. Visszajelzés nem érhető el, ha hallgatólagosan hallgat, mélyen a saját gondolataidban.

3. A beszélgetőt név szerint nevezzük meg

Ha nem ismerjük őt, nagyon érdekel minket: "Hogyan lehet kezelni?" Végül is, ahogy Dale Carnegie írta, minden ember számára a legcsinosabb hang a saját nevének hangja. Hasonlóképpen, a 32. amerikai elnök, Franklin Roosevelt is hitte. Azt mondta, hogy nem nehéz megragadni a társalgás szimpátiáját: nem szabad megfeledkezned arról, hogy időről időre név szerint hívja.

4. A beszélgetőpartner figyelése

5. Legyünk az empathák

Empathok - olyan emberek, akik képesek behatolni, érzelmezni egy másik személy érzelmi állapotában és empatikusak vele. Mindig észrevesszük, hogy aki hallgat minket távolról, közömbösen, akiket nem érint a tapasztalataink. "A csomó érzéketlen, elmosódott ember", gondoljuk, és abbahagyjuk a zárást. Ugyanaz, aki megérti a gondjainkat és a félelmeinket, akik osztják az érzéseinket. készek vagyunk sokat bízni.

Miután megtanultam hallgatni aktívan, megérdemelnénk a leginkább kedvelt és kívánatos beszélgetőpartnere hírnevét, aki örömmel lát el minden cégnél.

Kapcsolódó cikkek