15 A csodálatos tények a franciákról
Arról álmodtam, hogy megtanultam a franciákat az iskolában. Egy pillanatra egy második nyelvet adtunk hozzá, de ez nem történt meg. Én, mint egy poliglot, csalódott voltam. )) Nos, oké. Az egyetemen az álom valóra vált - pár pár franciát töltöttek egy héten!
Szigorú tanár és a kiejtés és az olvasás folyamatos képzése segített ennek a nyelvnek a elsajátításában. Ez csak a beszédnél volt probléma. A gyakorlat nem volt elég, így értettünk valamit, de azt mondani. ))
A modern helyeknek és az internetnek köszönhetően. a gyakorlat bármikor elvégezhető. De ma nem erre. És a francia érdemes legalább angolul tanulni. Számos fontos tényt gyűjtöttem róla.
- A francia nyelv nemcsak Franciaországban, hanem Monacóban, Luxemburgban, Belgiumban és Svájcban, Észak- és Közép-Afrikában, Madagaszkárban, a kanadai Quebec tartományban és sok más országban és még a szigeteken is hivatalos nyelv. Sokan közülük egykori francia gyarmatok.
- A kontinensen több mint 50 országban mintegy 250 millióan beszélnek franciául. Ezek közül 80 millió anyanyelvi.
- Francia nyelven a "W" betű csak idegen szavakat tartalmaz.
- A francia a második legnépszerűbb nyelv a világban való tanuláshoz.
- A XVII. Századtól a XX. Század közepéig a francia a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb nyelve volt. A francia nyelvtudás még mindig tekintélyes a diplomaták körében.
- Mivel a balett-korszak hivatalosan Franciaországban kezdődött, terminológiájának fontos része francia. Ennek eredményeképpen a tanulók a tanulási folyamatban néhány francia szót tanulnak. )) Egyébként számos politikai kifejezés is francia eredetű.
- A normannok és William Hódító győzelmének következtében 1066-ban a franciák továbbra is hivatalos nyelvként maradtak Angliában, amíg 300 évig 1362-ig. Ezért az angol nyelv alapszavakának mintegy 30-50% -a francia eredetű. Például: szörfözés, háború, nézet, törekvés, kihívás, büszkeség.
- A francia nyelv, nyelvtan és szókincs tisztaságát a Francia Akadémia (Académie Française) hivatalos szervezete figyelemmel kíséri. Szigorú szabályok vannak az angol nyelv bevezetésére.
- A latin származású nyelvek közül a francia a legtávolabbi. Ennek ellenére hasonló a csoport többi nyelvéhez a szókincsben és a nyelvtanban. Például, mint más román nyelveken, a francia nyelvben számos lehetőség van arra, hogy egy személyhez forduljon: "tu" - önnel, "vous" - veled. Ha ismeri a francia nyelvet, biztosíthatom Önöknek, hogy örömmel tanulnak spanyol, olasz, portugál vagy katalán nyelv után. Ellenőrzött önmagában!
- Franciaországban az üdvözlés során a férfiak kezet nyújtanak. Informális környezetben a nők csókolják az arcát (néha csak egy érintés az arcán). A csókok száma a régiótól is függ!
- A mai francia nyelv, amelyet most ismerünk, végül a 17. században alakult ki Moliere, Descartes és más íróknak köszönhetően.
- A francia forradalom idején 1793-ban a francia állampolgárok 75 százaléka nem franciául beszélt anyanyelvként. Mindegyik régiónak saját dialektusa és nyelve volt.
- A francia az Egyesült Nemzetek hat hivatalos nyelve.
- A "salut" francia szót mind üdvözlő, mind búcsúként lehet használni. Vagyis "hello" és "bye".
- Cinematográfia, léggömb, nagyfelbontású televízió, szaxofon, motoros szán, tépőzáras kötőelem francia nyelvű tudósok és technikusok által feltalált.
Ha érdekel a francia, olvassa el a cikket, amely 30 hangszóróra szólítja az első beszélgetést franciául.