3 lépés, hogy megállítsuk mások hibáztatását

Gyakran hibákat tulajdonítunk másoknak, amelyekben maguk nem értették meg. Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy megszabaduljon ettől a szokástól.

Volt már későn? Nem azért, mert túlzottan vagy túl sokáig összeszedtél, hanem azért, mert volt olyan vis maior körülmény, amely visszatartotta Önt. Biztos vagyok benne, hogy történt. De mindig sikerült meggyőznie az embereket, akik elvártak tőled, hogy ez nem a te hibád, hanem csak véletlen egybeesés?

Bármi is legyen a válasz, azt javasolnám, hogy ha valaki későn találkozik veled, valóban azt akarja vádolni neki, hogy nem pontosság, függetlenül attól, hogy mi a valóságos oka a késedelemnek.

Miért néha a többiek hibáit néha békésnek tartják számunkra, és külső körülményeinkkel hajlamosak saját magunkat igazolni, és ez a cikk megvitatásra kerül.

Mi a hozzárendelési hiba?

A más emberek hibáinak túlzósága normális. Ezt nem érdemes megtapasztalni, mert ez a pszichológiai mechanizmus egyáltalán van. Ez a hozzárendelési hibának nevezik, és így hangzik:

Hajlamosak vagyunk megmagyarázni más emberek cselekményeit a személyiségük sajátossága és viselkedése - külső körülmények között.

Néhány példa erre a jelenségre szinte minden nap.

Azonban a tevékenységük indoklása nem a legrosszabb dolog, amelyhez a hozzárendelési hiba vezethet. Sokkal rosszabb, ha befolyása átkerül az emberekkel való kapcsolatainkra. Gyakran hallottam a történeteket arról, hogy az egyik személy hibáztatta a másikat, panaszkodva szörnyű természetéhez. és amikor megtorló kritikával szembesültek, mindent csökkentettek a külső befolyásra.

Kevés ember, amikor olyan durva emberekkel találkoznak, akik nem megfelelő módon viselkednek, gondolkozzanak el, miért lett ilyen. Először is kifejezzük hozzáállását a személyiségéhez. De csak összezavarjuk az ügyet a nyomozással, és nem tudjuk kompetens módon felmérni az emberek és maguk cselekedeteit.

Már a megítélési hiba megértése lehetővé teszi számodra, hogy egy új kapcsolaton belül sok problémát vizsgálj meg. A tudás azonban nem válaszol a kérdésre: "Mit tegyek?". Ezért több egyszerű szabályt javasolok, amelyek segítenek elkerülni ezt a pszichológiai csapdát.

Hogyan lehet megállítani a mások hibáztatását?

1. Keressen egy külső okot

Ha egy másik személy miatt kellemetlen helyzetbe kerül, válaszoljon a következő kérdésre: "Van-e olyan oka, ami független attól, amiért így vezethet?". Csak a körülményektől vigye magára, és mozgassa a személy személyiségére vonatkozó ítéleteket a háttérben. Végtére is, a mi egész alakjukat sok körülmények hatására alakítottuk ki.

Miután megtalálta a választ, az érzelmek el fognak menni. Felül kell váltani annak megértésén, hogy miért tette ezt az ember, és nem másképp, és nem fogja elítélni egy közeli barátját, lelki társát vagy üzleti partnert.

2. Empathize with

Miután megtalálta az okot, a harag és a csalódás változása együttérzéssel jön. Elvégre aggódni kezdesz attól a személytől, aki nehéz helyzetbe kerülhet.

Ha ez az érzés nem jön azonnal, akkor csak helyezze magát ebbe a személybe. Igen, késő van, de hirtelen szüksége volt a családtagjainak segítésére vagy előre nem látható munkakörülményekre? Mit tenne?

Őszintén empátálni az illetővel szemben, ahelyett, hogy okokat keresne a karakterében. Akkor nem szabadulsz le a negatív érzelmekről, de hiába ne hibáztasd az embert.

3. Ne éljen túl

Amikor megismertem ezt a pszichológiai csapdát, elkezdtem végigjárni azokat az eseményeket, amelyekbe bele kellett mennem. Az első érzésem volt az a bűntudat, hogy miként értékeltem másokat ilyen pillanatokban és hogyan igazoltam magam. Szintén düh keletkezett abból a tényből, hogy mások bűntudatuk esetén a körülményeket lefedik.

De hogy ezek az érzések ma már nem nyomást gyakorolnak rám, elkezdtem követni magam és abbahagytam a múltbeli életet.

Amikor észre veszi a hibáit, megtanulja megtalálni más emberek akcióinak okait, és empátálni velük, akkor hagyja abba hibáztatni másokat és gyakorolni az önjelölést.

Végre

Nehéz megszabadulni a hozzárendelési hibától. Végül is mindannyian biztos akarunk lenni abban, hogy minden érdeme csak nekünk tartozik, és a problémák egyszerűen kívülről kifogynak.

De az élet változatos. És néha olyan helyzetek is felmerülnek, amelyekben a szavak és döntések negatív következményekkel járnak. Érdemes ezt megvallanod legalábbis magadnak. Miért? Tudni, hogy másképp cselekedhet.

Azok, akik meg vannak győződve arról, hogy mások sikere esett rájuk az égből, és a saját kudarcok - a sors viszontagságainak eredménye - nem képesek hosszú távú kapcsolatot kialakítani.

Csak meg kell tennie mindent, amire képes vagy, és ne találja meg, hogyan fognak fejlődni a körülmények.

Kapcsolódó cikkek