21. fejezet 1
Másnap délután két órával Chuck kijött a kunyhóból, ahol egész éjszaka ült, és egy kavicshoz ment, amelyet egy árok vesznek körül, körülbelül ötven lépésnyire a kunyhótól. Kötelességem volt nap mint nap választani a helyet, ahol a király ülni fog, hogy meghallgassa hinduk véleményét, és hogy bíróság elé állítsa azokat, akikkel meg akar ölni. Ma választottam ezt a helyet. Chuck csak a kaszkától ment, és valamilyen okból követte őt. Mozgásban a király rám nézett, és csendesen mondta:
- Minden készen áll, Mopo?
- Kész, Black! - feleltem. "A gyilkosok ezredje itt lesz délben!
- Hol vannak a hercegek, Mopo? A király ismét megkérdezte.
"A hercegek otthon ülnek feleségükkel, a király" - feleltem. - Sört inni, aludni a feleségükön!
Chuck komoran elmosolyodott.
- Utoljára, Mopo!
- Utoljára, király!
Elértük a széleket, és Chuck egy marhabőrre ült egy nádas kerítés árnyékában. Mellette állt egy lány, kezében egy tök egy üveg sört, itt van a régi hadúr Inguatsonka testvére Unandi, anya, ég, és Umksamama vezetője, akit szeretett Chuck. Nem sokkal azután, hogy eljutottunk a kraalba, az emberek beléptek, és darut hordtak. A király küldte őket, hogy gyűjtsék össze ezeket a tollakat nagyon messze a Duguza-tól, és az embereket azonnal bevették a királyhoz. Nem sokáig jöttek vissza, és a király haragudott velük. A vezető ennek a csoportnak volt az öreg főnök, aki részt vett sok csatát parancsnoksága alatt Chucky és már nem tudott harcolni, mert baltával levágta a jobb kezét. Nagyszerű termetű és nagyon bátor ember volt.
Chuck megkérdezte tőle, miért nem sokáig tollat hozott; azt válaszolta, hogy a madarak elhagyták a helyeket, ahová küldtek, és várnia kellett a visszatérésre.
- Meg kellett menned a daruk után, még akkor is, ha a naplementében, egy engedetlen kutyán repültek - felelte a király. "Vigyék őt és mindazokat, akik vele voltak!"
Néhány katona könyörögni kezdett az irgalomért, de vezetőjük csak tisztelgett a királynak.
- Az apám - mondta a főnök -, két kedvtelésből kérem. Sokszor küzdöttem egymás mellett, amikor fiatalok voltunk, és soha nem fordítottunk hátat az ellenségre. A kezéből levágta a csapást, király, megállítottam a csupasz kezemmel. Mindez értelmetlen, a te akaratod által élni és a halálod által. Merem kihívni a király parancsát? De azt kérdezem tőled, hogy vegye le a köpenyt, ó, király, hogy legutóbb a szemem élvezhesse a valakit, aki jobban szeret, mint minden ember!
- Beszédes vagy! Mondta a király. - Mi más?
- Hadd, apám, búcsúzzon a fiamhoz, ő egy kis gyerek, nem a térdem fölött, király! - A vezető pedig kissé megérintette a karját.
- El fogom teljesíteni az első kívánságodat! - felelte a király, és levetette a köpenyt a válláról, és alulról mutatta az erős mellkasát. "A második kérés is teljesül, nem akarom önként elkülöníteni apámat és fiamat." Hozd el a fiút, elbúcsúzol tőle, és akkor saját kezeddel ölöd meg, majd megölöd magad, megnézzük ezt a látványt!
A fekete bőrű férfi kissé szürkült és kissé megborzongott, de suttogta:
A király akaratja az õ szolgájának rendje. Hozd el a babát!
Chuck-ra néztem, és láttam, hogy a könnyek lebegnek az arcán, és csak a régi vezetőjét akarja tesztelni, aki végül is szerette.
- Hadd menjen el - mondta a király -, ő és azok, akik vele voltak.
És örömmel maradtak a szívben, és dicsőítették a király nevét.
Mondtam róla, atyám, bár ez nem érinti az én történetemet, mert csak azon a napon jártam szemtanúként, hogy Chuck megbocsátotta az elítélt halálra.
Miközben a főnök elvitte a krakal kapuját, a király beszámolt a fülnek, hogy egy bizonyos személy látni akarta. Térdre ment. Felismertem Mezilt, akinek Chaka utasította Bulalio az Assassin, az Ach uralkodó népét. Igen, ez volt Mezilo, de elvesztette a maga teljességében és sok súlyt a hosszú útra, ráadásul a hátsó látta nyomát botok, alig kezd gyógyulni.
- Ki vagy te? Kérdezte Chuck.
- Én vagyok Mezilo, az agytörzsből, akit elrendeltél, hogy Bulalio-nak menjen az Assassinhoz, a főnökükhöz, és harmincadik napon visszatérjen. Király, visszatérek, de szomorú állapotban!
"Megmutatja!" Mondta a király hangosan nevetve. - Most emlékszem, mondjuk Mezilo Khudoy, az egykori Mezilo Tolstoy, mit mondasz az Assassinról? Vajon jön ide az embereivel, és egy baltát ad a kezemben?
- Nem, király, nem fog eljönni. Megvetéssel hallgatott rám, és ravaszul rúgott ki a kraalból. Ezen kívül én fogtak Zinity szolga, az egyik azt, hogy a mérkőzés, de ez volt a felesége Orgyilkosok rakták rám a földön, és súlyosan bántalmazták, amíg Zinita csapás!
- És mit mondott ez a kiskutya?
"Itt vannak a szavai, a király: Bulalio az Assassin, aki a Boszorkány-hegység árnyékában ült, Bulalio Assassin, aki Duguza barlangjában ül. Nem fizetek téged, ha meg akarjátok venni a fejünket, jöhetünk a szellemek hegyére, és elveszi. Ígérem: látni fogod az ismerős arcot, mert van egy ember, aki meg akarja bosszulni a meggyilkolt Mopo vérét!
Miközben beszélt Mezilo, észrevettem két dolgot: először is, egy kis botot dugta át a kerítésen nád, másrészt, a leválása „méhek” folyik a hegy ellen az Kraal engedelmeskedve a megrendelésnek, nevében Umhlangany. A pálca is jelentette, hogy a fedezeti rejtette fejedelmek várja a kijelölt jel, és a megközelítés a csapatok -, hogy ideje cselekedni.
Amikor Mezilo befejezte a történetét, Chaka feldühítette a haragot. Szeme vadul futott, arca eltorzult, habszivárványa felbukkant az ajkán - azóta, hogy király lett, ezek a szavak soha nem sértették meg fülét. Ha Mezilo jobban ismerte őt, soha nem merte volna kimondani.
Egy pillanatig a király duzzadt, rázta kis lándzsáját, és nem tudott izgatottsággal beszélni. Végül beszélt.
- A kutya - sziszegte -, a kutya mer, hogy köpni kezd az arcomon! Hallgass mindent! Megparancsolom, hogy elszakítsd ezt az Assassin-t, őt és az egész törzset. Hogy merészel elmondani nekem a hegyi görény beszédét? Mopo, és a neved meg van említve benne. Azonban veletek beszélni fogok később. Umksamama, az én szolgám, ölje meg ezt a rabszolga hírvivőt, és megverte egy cukorral. Siess! Siess!
Aztán az öreg főnök Umksamama rohant a megrendelések a király, de idős korban csökkentette erejét, és végül is Mezilo, őrült terror, megölte Umksamamu helyett Umksamama azt. Inguatsonka, Unandy testvére megtámadta Mezilo-t és megölte, de sebesült volt a harcban. Chuck-ra néztem, aki egy kis piros lándzsával tovább rázta, és azonnal elhatározta, hogy cselekedni fog.
- Segíts! Kiáltottam. - A királyt megölik!
Ha a szavak nád kerítés szétvált, és rohant át fejedelmei Umhlangana és Dingaan bikákat csúsznak át a bozótban.
A megszáradt kezemmel Chuck-ra rámutattam, mondván:
Aztán a köpenyük alól a hercegeket egy kis lándzsával húzta, és Chuck-királyhoz csapta. Umhlangana eltalálta a bal vállán, Dingaan - a jobb oldalon. Chuck letette a kis lándzsáját, beágyazva egy mahagóniba, és visszanézett; mozgása olyan fenséges volt, hogy a testvérek zavarba jöttek és visszavonultak tőle.
Kétszer nézett mindegyikre, majd azt mondta:
"Tényleg megölsz engem, a kutyáimat, amelyeket felhoztam?" Tényleg megölsz engem, gondolkodsz az ország átvételéről és futásáról? De azt mondom, hogy sokáig nem leszel birtokában. Hallom a futó lábak hangját, a nagy fehér emberek lábát. Áldozni fogják, apám gyermekei! Uralják majd azt az országot, amelyet meghódítottam, és te és a te néped lesz rabszolgává!
Így szólt Chuck, amikor a vér a sebéből a földre áramlott, aztán méltóságteljesen rám nézett rájuk, mint egy eldugott szarvas.
- Állj le, ha királyok akarsz lenni! - kiáltottam, de a félénkség megragadta a szívét, és nem mertek.
Aztán, Mono, ugrott előre, és felkapott egy kis lándzsa, csökken a királyi fa, azonos lándzsa, hogy Chuck Unandi megölte az anyját és a fiam Mózes és magasba emelte. Amint felemeltem a lándzsámat, az apámat, mint ifjúságom napjainál, a vörös szőnyeg a szeme elé állt.
- Miért akarsz megölni, Mopo? Kérdezte a királyt.
"Bosszút Balek, a húgom, akiről megesküdtem rá, és minden rokonomra!" Kiáltottam, és lándzsával áttörtem.
Haldoklott, rongyos tehéntejre esett. Ismét beszélt, de csak azt mondta:
"Sajnálom, hogy nem hallgattam meg a Nobel-tanácsot, amely rám figyelmeztetett rád, kutya!"
Aztán örökre elhallgatott. De mellette állt térdre, és a fülébe mondja neki a nevét mindazoknak szeretteim, akik meghaltak az ő keze által: Makedamy, apám, anyám, feleségem Anadi, fiam Musa és az összes többi az én feleségek és gyermekek, végül Baleka nevét, a húgom. A szeme és füle nyitott volt, és azt hiszem, apám, hogy látta és megértette. Azt gondolom, hogy a gyűlölet az arcomon, amikor a szemem előtt megrázta a megszáradt kezemet, rosszabb volt neki, mint a halál horrorja. Végül elfordult, lehunyta a szemét és felnyögött. Hamarosan kinyílt a szeme, meghalt.
Így az apám, Chuck király, a legnagyobb ember, aki valaha élt a Zulus földjén, meghalt, és a legszörnyűbb. Meghalt a kezemből, és elment azokhoz az inokozatsanyhoz, ahol nincs alvás. Halálában élt, a vérben - az úszó végül mindig elveszi az áramot. Ő ment az úton, amely előkészítette sima lábak számára megölte, számos, mint a fű a lejtőn a hegyek, de hazudott, akik azt mondják, hogy meghalt, mint egy gyáva, könyörgött kegyelemért. Chuck meghalt, ahogy élt, bátran. Igen, apám, ezt jól ismerem, ezek a szemek látták őt, és ez a kéz megfosztotta őt az életétől.
És a király feküdt halva, és a csoport „méhek” közeledik, és úgy éreztem, ideges, ő reagál az eseményre. Bár Prince Umhlangana és úgy vélte, a vezérük, de a katonák szerette a király, mert nagy volt a csata, és az ajándékokat osztott szét. Körülnéztem: a fejedelmek a veszteséges, elszökött, Umksamama vezető megölték Mezilo is ott feküdt halva, és az öreg főnök Inguatsonka, Mezilo meghalt, megsebesült, senki más nem volt a Kraal.
"Ébredj, királyok!" Kiáltottam a testvéreimnek. - A csapatok a kapunál! Inkább megölni ezt az embert! - És rámutattam a régi vezetőre. Hagyja a többieket nekem.
Dingaan majd Inguaconkára, Unandy testvérére ugrott, és a lándzsa erőteljes ütésével megütötte. Leesett, még csak nem is sikoltott. De a hercegek ismét megálltak, hallgattak és zavarba ejtettek.
Nők közötti, hallani a sír, és látta hullámzó példányban a kerítés, elterjedt a hír a gyilkosságok tőlük azt át a rendelést „méhek”, hogy a számok jöttek a kapu a Kraal. Hirtelen a katonák megálltak énekelni, és futottak a kunyhóhoz, amely előtt álltunk.
Rohantam, hogy találkozzak velük, kiengedve a szomorúság sírjait, kezembe tartva egy kis Assegai királyt, akit még a vérével festettek, és a vezetőikhöz fordultak:
- Sírj, hadurak és harcosok, sírj és sírj, nincs többé az apád! A király halott! Az ég összeolvad a földön rettegéssel, mert a király halott!
- Hogy, Mopo? Kérdezte a méhek vezetőjét. - Hogyan halt meg az apánk?
- Meghalt a kezében gonosz csavargó nevű Mezilo, aki hallva a király parancsát, hogy meghaljon, kikapta kezéből a király lándzsa és leszúrta, aztán, mielőtt bármelyikünk lehetett tartani, ő ölte meg a vezetők és Inguatsonka Umksamamu. Gyere és nézd meg, ki volt király. Végzésével királyok és Dingane Umhlangana fokozzák és megnézzük a férfit, aki a király, hogy a hír a pusztítás a kezében Mezilo szétszórt az egész országban.
- Jobb, ha királyokat, Mopo-t csinálsz, mint megvédeni magad attól, hogy a királyod bárki járja meg! - mondta a "méhek" vezetője, gyanakodva nézett rám.
De a szavak nem volt hallható egyes vezetői előrement, hogy nézd meg a halott a nagy király, a másik pedig a tömeg a katonák kezdtek fut fel és le, sikoltozva terror, most, hogy ég és föld egyesül, és az emberi faj megszűnik, mert Chaka- a király halott.
Hogyan mondhatom el, apám, mi történt Chucky halála után? Egy történet ezekről az eseményekről számos fehér ember könyvét tölti be, és talán rengeteget írtak róluk. Ezért próbálok röviden szólni, és csak néhány eseményt hallottam Chucky uralmáról. Az objektum az én narratív nem Chucky uralma és az élet, akik éltek azokban a napokban, amelyből csak Umslopogaas és én életben, ha csak Umslopogaas fia Chucky még nem halt meg. Ezért néhány szót meg fogok mondani arról, hogy mi történt Chucky halála után, amíg Dingaan király nem küldött el nekem az Assassinnak nevezett embernek, és aki az Asz emberét uralkodott. Ha tudom, hogy Umslopogaas él, akkor Dingaan hamarosan követi Chaka-t Umhlanganával együtt, és Umslopogaas uralkodni fog, mint egy király a zului országban. De sajnos! A bölcsesség elhagyott engem. Nem figyeltem a szívem hangjára, és azt mondtam, hogy Chuck fenyegetései és a Mopo halálát bosszút vágyták Umslopogaasból. Az igazságot túl későn megtanultam, azt gondoltam, hogy egy másik Mopo-ról van szó. Szóval apám, a sors játszik minket. Képzeljük el, hogy irányítjuk, de valójában a sors irányít bennünket, és semmi sem történik az akarat nélkül. Az egész világ egy nagyszerű minta, apám, a Mindenható kezével a tálra festve, ahonnan a bölcsesség vizét itatja. Az életünk, amit csinálunk és nem is csinálunk, olyan apró minták, amelyek olyan hatalmasak, hogy csak a szemük látta az egészet. Még Chuck, az emberek hóhéja, és mindazok, akik őt ölték meg, egy apró szemcsés homokot alkotnak a mintában. Hogyan lehetünk bölcsek, apám, amikor csak a bölcsesség eszközei vagyunk? Hogyan építjük, ha csak kavicsok vannak a falon? Hogyan adhatjuk az életet, ha csecsemők vagyunk a sors méhében? Vagy hogyan tudjuk megölni, amikor csak lándzsák vannak a gyilkos kezében?
Ez történt, apám! Először Chucky halála után minden rendben ment az országban. Az emberek azt mondták, hogy egy idegen szúrta Mezilo király, de hamar megtanulta mindazt, Mono, zsálya, orvos, és megközelítette a király, öld meg, és hogy a két testvér a király, és Umhlangana Dingaan, Senzangakony gyerekek is felemelte a dárdáját ellene. De úgy halt meg, és a föld és az ég nem kapcsolódik terror, így nem is igazán számít? Ezen felül, az új királyok ígért az embereknek, hogy a szabály óvatosan, és megkönnyítse az igát fel Chaka, és a veszélybe került emberek mindig készen áll, hogy higgyenek a legjobb időt. Ennek köszönhetően egyetlen ellenség fenyegeti a fejedelmek voltak, és Engvade fia Unandi testvére Chuckie anyja. I, Mono, aki, miután a királyok az első ember az országban megszűnt a gyógyító és vezetője lett. A feje „méhek”, és a csoport „The Killers” mentem Engvade és megölte a közepén a kraals. A csata kétségbeesett volt, de végül legyőzte őt és a törzs. Engwade nyolc embert ölt meg, amíg meg nem érkeztem és nem öltem meg. Néhány túlélővel visszatértem a kraizbe.
A királyok egyre gyakrabban harcoltak, és mentálisan mérlegeltem őket a mérlegeken, hogy megtudjam, melyik számomra több. Meg vagyok győződve arról, hogy mindketten félnek tőlem, de Umhlangana úgy döntött, hogy megöl, ha felemeli a kezét, és Dingaanu erre nem gondolt. Aztán leeresztettem az Umhlangana súlyát, és felemeltem Dingaan tálat, elaludtam az Umhlangana félelmét, amíg nem sikerült körülölelnem a kunyhót. Ezután Umhlangana követte testvérét, Chakát az út mentén, amelyen megnyílik az assegai, és Dingaan lett. Ez történik a földi hercegekkel, apámmal. Kicsi ember vagyok és sorsom szerény. Ennek ellenére mindhárom testvér halálának kellett volna szolgálnia, kettő a kezemből esett.
Két héttel halála után Prince Umhlangany visszament a szomorú a mi nagy leválás küldött Limpopo mocsárban, fele peremerli láz és csatározások az ellenség, míg a többi éhen halt. Nagy boldogság a többiek számára, hogy Chucky már nem élt, vagy harcosaink hamarosan követni fogják az úton elvesztett elvtársakat. Az elmúlt években a zulu csapatoknak nem volt lehetősége visszatérni a győztesre és az ellenség által levágott állatok nélkül. Ezért örömmel ismerik fel a királyt, aki megmentette az életét, s amíg a sors megváltoztatta, Dingaan akadálytalanul uralkodott.
Dingaan volt, hogy elmondja az igazat, ugyanaz a vér Chaka, mint Chuck volt fenséges megjelenésű és kemény szívű, de nem volt ereje és intelligenciája Chucky. Ezen kívül ő volt álnok és alattomos is szereti a nők és időt töltött velük, ami kell szánni az állam. Mindezek ellenére sok évig uralkodott. Dingaanu akartak ölni testvérét Pándu, hogy elpusztítsa az összes teljesen utódok Senzangakony apja. Panda volt egy ember, egy gyengéd szív, aki szerette a háború, és erre ő tekinthető gyengeelméjű, de én szeretem a Panda, és amikor felmerült a kérdés, hogy megöljék, és Malito vezetője közbenjárt neki, sürgetve a király, semmi sem kell félni az ilyen bolond. Aztán Dingaan engedték.
A pandát kinevezték a királyi juhok felügyelőjének. Végül szót Dingane indokolt, mert Panda hamarosan leváltották őt a trónon, ha Panda volt egy kutya, harapás, én voltam az, aki elszabadult kutya.