90 Miért idős lehet és kell beszélni a halál és Oktatási
A mi társadalmunkban, túl sok sztereotípiák öregségi és tabu témákat, amelyek nem fogadják el, hogy megvitassák, honnan köze a halál előtt, hogy mit kell tanulni, és keressen üzleti életben, amikor több mint 70.
„90 éves még mindig erős kutyákkal”
Úgy történt, hogy az idősek - a „láthatatlan” emberek: a „nem” az utcán, gyakran nem veszik észre, hogy otthon, és az egyetlen dolog, ami lehet, hogy egy szociológus -, csak hogy megmutassa, mit mondanak, és úgy gondolja, hogy hogyan néz ki.
Eleinte kényelmetlenül érezte magát, és beszélgettünk egy órát. Aztán láttam, hogy te, hogy minél hosszabb a beszélgetés, és az egészet végül is az egyik utolsó interjú tartott tíz óra. Átlagban, a beszélgetések az idősek tartott körülbelül 3-4 órán át.
Elkezdtük Moszkvában, aztán Astrakhan, Cseljabinszk régió, Khakassia. Ott, a helyzet még rosszabb: az emberek nem mennek ki, dobja fel a kezét, és nem akar beszélni sem ismerősökkel, nemhogy idegenek. Ezért csökkentette a keretet ezekben a városokban, és beszélt az embereknek 90+. Bár, hogy őszinte legyek, a 90 éves, még sok hívják őket huligánok és az idősebb nem mernek.
Milyen korban kezdődik a régi kor? Talán az öreg - aki él állandó fájdalmai vannak, „Ha felébredek, és van valami fáj, akkor örülök, hanem azt jelenti, hogy életben vagyok.” Azonban nem kezelik őket, mint a fogyatékkal élők, az idős kor - nem a fogyatékosság. Természetesen azok, akik 90 éves vagy idősebb, gondozásra szoruló, így van egy nővér, vagy valaki a családból, aki feláldozza a személyes életükben. Gyakran az egyik unokája él a nagymamájával, ezáltal meghosszabbítva annak élettartamát.
Néha megyünk az első ház. Azok, akik megállapodtak abban, hogy egy interjú, első 15-20 perc biztosít bennünket, hogy nem volt mit mondani magamról. Mi bólint, és hagyja. Ő kezdi mutatni az albumot, kérdéseket teszünk fel, rögzítve a beszélgetést.
Az emberek különbözőek. Néhány válik kényelmetlen, egy érzés, hogy valami nincs rendben. valaki nyúlik az igazság, hogy valaki azt mondja, a kellemetlen történetében. Azt hiszem, van egy csomó idős emberek, akik lehet, és ne okozzon ellenséges.
Az anyag esett ránk, sokkal több, mint amit lehet szavakkal kifejezni. Ez megállított minket elméleti általánosítások: a sorsa minden ember egyedi és lenyűgöző dráma.
Telegraph elmondani egy történetet: a lány beleszeret egy fiatal férfi volt egy zsidó család, tanulmányozza a történelmi és szereti őt. Odamegy nagyanyja Riga, ott találkozik egy tengerész, aki megnyeri azt. Ő megy el tőle hamar, és nem terheli meg a gyermek, feleségül egy másik.
Ez annyira üdvös mondta, ott van a tény, hogy ez lenne a fiatal: „Nem vagyok olyan ostoba, öngyilkos lett.” Ez nem lehet azt mondani, mert egy másik életre. És azt mondja, hogy nyugodtan, egyenletesen, és ülni és Révész.
Régi emberek szinte nem adnak tanácsot, hogy tanácsot származik a történet - mint elsöprő tolerancia. Ők lehet beszélni bármiről.
„Nincs helyzete a családban, ahol megoszthatják személyes történelem”
Megdöbbentett a példa egy idős hölgy. Ez elég változó, de persze lehet, hogy a fejed spin, akkor esik. A lakás mégis ő volt elfoglalva a konyhában. Van egy nővér, rokonok, él egy rangos Moszkva.
Minden rendben volt, megkérdeztem őt életében, és mellékesen megkérdezte, amikor utoljára megjelent az utcán. Kiderült, ő volt tíz éve ül otthon. Egyik kísérete nem fordult elő vele, hogy ő kell mennie. Azt mutatja, hogy mindannyian kapcsolódnak az öregség. Bizonyos fokig a hozzáállásunk tükrözi ezt a szörnyű kabinet, akik szeretik fitogtatni a tisztviselők - a „kor a túlélésre.” És ami a legfontosabb, nem vagyunk képesek beszélni az idősek.
Elkezdtem feltenni a hozzátartozók - miért? Tipikus válasz: miért, azt mondják, hogy beszéljen? Ez egy és ugyanaz mondja: „Csináltam két abortusz, megölt két fia, aki eltemette őket” - és újra körbe róla. Valójában azt kell mondani, mert azt akarja, hogy ossza meg. De van ellenállásba rokonok, irritáció, fut ez a tisztán orosz kulturális norma - nem mondja az ötödik alkalommal.
Tehát a családokban nem merül fel olyan helyzet, amelyben lehetőség van megosztani egy személyes történetet, bár vannak minden körülmények között erre. Egyikük - az elemek aktiváló memória, szétszórva a lakásban. Bármilyen eladatlan kép nagyon nagy elbeszélés.
És akkor azt mondta, hogy ő a közelmúltban küldött egy könyvet, és ez volt a nagy boldogság. Odaadta nekem az evangéliumot, volt egy nagy és merész. És rájöttem, hogy az egész könyv világ maga elidegenedett olvasás idősebb.
Kiderült, hogy nincs lezárva, és nem akarnak élni, és felfűrészelünk őket a hozzáférhető környezetet. Azonnal úgy gondolja, a tabletta, ahol módosíthatja a betűtípust. De én nem láttam a 90 évesek, akik forgatta a tablettát.
A fő probléma nem az, hogy a régi emberek rossz, vagy rosszul gyógyszert, bár jelen van, és hogy teljesen egyedül. Az öregek, mint mi mindannyian, kell egy egyszerű beszélgetést. Fontos, hogy a szám nem csak egy nővér, aki kapja a pénzt, majd elmegy, és valaki, aki megérti, hogy a szerelem nem az határozza meg a szavak helyes és megfelelő, de az irónia és a nevetés, talán néha kiabálás, káromkodás. Furcsa módon, sok idős ember panaszkodik, hogy nem veszekedni senkivel, minden úgy tekintünk rájuk, nagyon komolyan, különösen akkor, ha van lakás Tverszkaja.
„Régi emberek nyíltan beszélnek a legsötétebb oldala az élet”
Az emlékezet szelektív idősek. Elfelejtik az utolsó nap, de ne felejtsük el részletesen, hogyan eléréskor apa, milyen inget viselt. Az idősek, tanulhatunk egy csodálatos dolog, amit úgy hívunk „nemlineáris időérzékelésére.”
Általános szabály, hogy ha a régi emberek kezdenek beszélni a múlt, a jelen, folyamatosan ugráltak, azt hibáztatni demencia. Tény, hogy ezek az események, hogy történt 40 évvel ezelőtt, és az eseményeket, már tegnap, vagy a megelőző napon, ugyanazon idővonalon. Ez egy másik nézet a valóság.
Mindannyian még mindig húzza a szíjat maga lineáris felfogása az élet. Mivel nem szeretnénk, hogy az innovatív, még mindig van egy óvoda, iskola, egyetem; mint ha a fiatalok azt mondják, amit akarnak, hogy tanulmányozza tovább - mint általában, a többség menjen dolgozni érettségi után. Ez a linearitás.
Az öregek azt mondják, mindent közvetlenül. Ők nyíltan beszélni a legsötétebb oldalát élet - változás, az abortusz, árulások. És ez a beszélgetés nem épül a díjak, mint a 40 évesek. Az idősebb emberek a leválás a helyzetet, és a lehetőséget, hogy megtapasztalják az élet, mint egy igazi dráma.
Régi emberek, hogy segítsen nekünk megérteni önmagunkat. Mi fut világszerte próbál építeni egy sikeres karrier, kergeti saját szeretete, ami további feltételeket a gyermekek, és nem veszik észre, hogy mindez - nem a legfontosabb dolog. A beszélgetés a régi slágerek, ezek komolyan megkérdőjelezik a „Ki vagyok én?” És „Miért vagyok itt?”. Sőt, ezek a kérdések több releváns azok számára, akik hisznek. A magam részéről magyarázni az a tény, hogy a hit ad leírást és a nyelvet beszélni a halálról.
„Ahhoz, hogy beszélni a halál nem hajlandó nem a régi, és mi”
A legfontosabb eleme a beszélgetés öregségi - a téma a halál. Valahol a 60 rágondolok jönnek rendszeresen szinte mindenkinek. És ha egy férfi 90, aki valóban él a halállal. A veszteség egy közeli rokonának érzelmek és a blokk bármilyen gondolat. De amikor az öreg elment sokkal több, mint pihenés, a gondolatok a halálról relevánsak, és lehetővé teszi, hogy észre, hogy az élet.
Mi általában felelőtlen megközelítés a halálát, a legjobb esetben, gyűjtsük össze a pénzt. És Romániában, Lengyelországban vagy mehetsz a temetőbe, és látni a műemlékek nyílt dátumokat. A férfi, aki ezt teszi, ezt mondja: „Mi a család remény? Tedd néhány dolgot, és én, hogy okos dolog a saját pénzét. "
Halál - az egyik legnagyobb népszerűtlen és összetett téma. És beszélni a halál nem hajlandó nem a régi, mint mi. Ha a vizsgálat során, gondoltam, itt az ideje, hogy beszéljünk a halál, még mindig nem tudta elindítani, séta, amiben megkérdezte, nem működött.
Megosztottam ezt egy lány, azt mondta: „Mi ez? Ez egy közös dolog - beszélni a halál. Csak kérdezd meg őket először, ha akarnak beszélni róla. " És bár először azt kérdezte: „Tud két kérdés a halál?” És akkor vajon gondolnak a halál, gyakran vagy ritkán, és ha elő.
Az első kérdés, az emberek 80% pozitívan reagált. Kezdtük, hogy mi a baj a 20% -ot, és kiderült, hogy a 80% és 20% nem különböznek egymástól akár nemtől és kortól, sem az oktatás -, de a végén, és még az egészségi állapotot, bár volt egy jó hipotézist. Kiderült, hogy beszélni a halál az első helyen nem áll készen a kérdező. Dadogtam kifogásokat. Utaztunk arra a kérdésre egyetlen hivatásos kérdezőbiztosok, aki végzett az interjú simán és csendesen, és néha még egy mosollyal, mert meg kell beszélni a halál ironikusan.
Arra kérem a régi, amikor beszélt a rokonok halálával, és általában válaszolni, hogy soha, mert amint elkezd beszélni róla, csak azt mondják, hogy ezek sokáig élnek. Ez vezet a katasztrofális dolgok - a teljes magány.
Vannak, akik sóvárogva mondani az életről: „Fáradt vagyok, várj, én nem tudom, miért élek.” Ezek az emberek gyorsan menni. Körülbelül egy harmada az emberek, akikkel beszéltünk, már nem él.
És a vallás nem csodaszer. Vannak emberek, akik beszélnek elvi ateizmus, de ha a 90 éves férfi többször szembesülnek megmagyarázhatatlan jelenségek, amelyek befolyásolják az életét, akaratlanul elkezd gondolkodni, „Talán van valami.” Ha beszélünk tisztán vallási, idősebbek, mint 80 éve, hogy a vágás. Egyik a templomok nem gyakorolják otthon végzett munka. Ezért, még ha a múltban rendszeresen részt vett a templom, ma már egyre önfejű hívők.
„A képzés szükségessége, és egy igazi képessége idős kor”
Rajongók kantselyaritov beszélni az élethosszig tartó tanulás. Tény, hogy 35 év után, csak néhány képesek érzékelni valami újat. Tehát két kérdést 50+ közönség: tanulhatnak az emberek a kor, és hogy tanulnak. Kevesen reagált negatívan. De sokan azt mondták, hogy meg kell senkinek.
Van egy elképzelés, hogy az öregségi nyugdíj - ünnep. Itt dolgozott az ország, most itt az ideje a pihenésre. Haszontalanság képzési blokkok. Tény, hogy szükség van a képzésre, és egy igazi képesség időskori nem megy sehova. Még ha a kor szellemi munka válik elérhetővé, van egy készség, hogy át kell haladnia.
„Éljen nem azok, akik egészségesek, és azok, akik tudják, hogyan kell élni a fájdalom”
Van egy mítosz: az egészséges öregedés - a friss levegőn. Most már nem. Öregség, furcsa módon, egészségesebb a nagyvárosokban: van ellátást és gyógyszereket. Moszkva, 90 éves kap egy tisztességes hely, gyakran van egy jó élettér. Ezek nagymamák nagy érdeklődést a részét a hozzátartozók - ha a család nincs jelen, mindig hosszú, akiket érdekel a sorsuk.
Kivonat: Olesya Vlasova