32. fejezet Kutlu
Milyen szörnyű hangulatban! Tény, hogy a művész rendelkezett festék a palettán egy szigorúan meghatározott sorrendben. És tette ezt azért, mert most már többet írni a memóriában ...
Azt kell hogy maradjon, de ő nem akar hallani. Annak ellenére, hogy a roham a rossz hangulat, annak ellenére, hogy az összecsapások tisztviselők, elszántságát, hogy bármi áron, hogy töltse ki a „táj” semmiképpen sem gyengült. Ő már megállapodott Clemenceau, hogy a panelek kerül bemutatásra két ovális szoba a földszinten a múzeum „Orangerie”.
„Igen, én dolgozom - mondta az újságíró Arsene Alexander. - Én továbbra is harcolni a természettel. De ha csak azt tudta, hogy hogyan érzem magam a régi és ügyetlen! Míg a vágy, hogy munkájukat a lehető legjobban Inflames csak erősebb bennem ... "
„Gyere - írta Clemenceau. - És ha jön vissza ide étvágy osztályok festés, nem lennék meglepve. Tenger és az ég tele van paletta árnyalatú kék és zöld - csak üljön le és írjon egy képet! "
Claude a Blanche kapott a Vincent-sur-hő, kényelmesen behúzódott a hátsó ülésen a limuzin, ami Michel.
Miután visszatért a Giverny Monet elszigetelte magát mindenki. Nincs vendég, nincs látogatók! Meg kell dolgozni! Sietnünk kell írni! Siess! Minden nap látott még rosszabb ...
Hogy melyik oldalon fog nyerni?
Clemenceau volt érintett. Ő nagyon jól tudta, hogy Monet bármikor elhagyni az ígéreteket. Másrészt, a szenátus pénzügyi bizottsága minden húzta, húzta a döntések elfogadását elosztásáról szóló 600 ezer frank felkérik a termek a múzeum „Orangerie”.
- Ne elhalasztja az ügyet a végtelenségig! - könyörgött a fejét a minisztérium Szépművészeti Paul Leon, aki az ő véleménye, mutatott siralmas hajlamos pihenni idő előtt.
Útközben kellett folyamatosan ösztönözzük Monet, sürgetve más, hogy legyenek türelmesek, és ne veszítse bátorság.
Javíthatatlan vágy tökéletesség tette vissza újra és újra, hogy a már elkészült anyag -, hogy javítsa a víz növény itt, van egy másik tulajdonsága, hogy egy teljes értékű virág nimfák ... Sajnos, gyakran nem is javítja, és a port készen áll a festés. Ha történetesen észre, egy illeszkedik a düh, megragadja a kést, és kíméletlenül foszlány vásznon.
„Vállalom ostobaság után ostobaság, - amit megosztott Mark Elder [233]. - Itt az ideje, el kell ismernem magamnak, hogy vált egy roncs, és nem képesek lenyűgöző ... én elpusztult néhány panelek. Már majdnem vak, és abba kellett hagynia a munkát. A szomorú vég, de egyébként én teljesen egészséges ... "
„A 82 éves Monet benyomást egy ember tele erő és az egészség - mondja Sacha Guitry [234]. - Olyan volt, mint egy hatalmas tölgy, mintha sebezhetetlen. A halál egyszerűen nem tudja, hogy közel van hozzá! És mi történt? Megfogta a hitvány trükk, nyomja meg a legértékesebb, hogy a nagy ember testének értelmében az egész élete, az értelmét az életének - a szemében ...
A sors tette bűncselekmény - zárás előtt a szemét ellopta a látását.
- Oh! - küldte Monet. - Megcsináltam a célból, hogy elkerüljék a kísértésnek, hogy eladja azt. Ez a kedvencem.
Én lefoglalt egy szenvedélyes vágy, hogy pontosan az a kép. De megfordult cserben.
Több hónap telt el, és most itt vagyok megint az előtte álló ez a csodálatos festmény, kifejező örömében hangosan. Hirtelen gyengéden azt mondta:
- Gyerünk, vegye! Meg vagyok hajlandó eladni.
Nem semmi a világon, én nem foglalkozom vele a kérdés az ár. Röviden beszélt, hogy az ő mostohalánya, és aztán jött vissza a stúdióba. Vett egy képet a falról. Úgy nézett rá, mint kedves, hogy nézd meg a lényt, amely feladni ... Megkértem, hogy írja alá a képet.
Elképzelése akkoriban már nagyon meggyengült. Letette a vásznon jel, dátum, majd azt mondta:
- Nézd, Sasha. Azt írta alá a 81. évfolyam, bár tény, hogy ez a munka a 82 éves. Nem akarom, hogy csalni. Csak az a tény, hogy a készülék könnyebb, hogy írjak, mint egy kettes ... "
Nem nehéz elképzelni, hogy meglepett a bankár megkapta az üzenetet. És ne lepődj meg, tudva, hogy a nagy részét az ő levelezés ebben az időben vezetett Blanche, néha megengedve magának a luxust, hogy egy kis utánzó kézírás szeretett mostohaapja.
„A következő alkalommal, amikor elmentem meglátogatni - továbbra is Sacha Guitry, Blanche, egy megtestesült odaadás, köszöntött ezekkel a szavakkal:
- Milyen kedves, hogy jöjjön! Inkább menj el! Ő volt a szörnyű állapotban!
Találtam rá a stúdióban. Ott állt előtte a palettáját, zúzott bánat. Csak azt, hogy hibázott - tudomásul fehér festék a sárga.
Megfogta a kezem, és azt mondta, hang, szó szerint megtört szív:
- Vége, szegény barátom. Nem tesz különbséget a fehér a sárga és a ...
Clemenceau próbálta meggyőzni őt.
- Nincs az a fajta! - ő inspirálta őt. - Az elképzelés jön vissza hozzád! Szüksége van egy művelet! "
Azt tanácsolta - sőt, szinte rendelhető - Monet viszont az egyik régi barátai, a jól ismert szemész Charles Kutlu, aki a betegek Párizsban, 19-es szám az utcán Boethiusz.
„Mi az állatorvos meséltem a szemed?” - kérdezte türelmetlenül művész Clemenceau - pontosan tudjuk jól, milyen állapotban is van, akkor nyilvánvalóan igyekezett egy kicsit enyhíteni a helyzetet. De a hír, hogy Monet, tetszett enyhe javulást, amely meghozta számára a gyógyszert, kezdte újra játszani az idő, és megpróbálta elkerülni a műtét, tette egy jó hit botjával a padlóra.
Megpróbált mindent: káromkodás, és vigasztalták, dühös és reményteli, és végül kapott útját. Victory apa vette át újra.
Képzeljük el egy pillanatra, hogyan aggódnak vosmidesyatidvuhletny művész. Kutlu hivatott működtetni helyi érzéstelenítésben történik. És mi van, ha nem lesz rosszabb? Most még mindig eltérnek az legalább a fény! És hirtelen, ennek eredményeként a beavatkozás, és nem megy a vak? Idegesség Monet elérte a határt. Úgy érezte, túlterheltek, beteg. Olyan mértékben, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a sebész szike beteg arcára, ahogy kinyitotta a hányás.
És ez csak az első része a művelet! Kutlu tervezett, hogy tartsa a két, és ha szükséges, három szakaszban.
- Nagyon nehéz beteg! - panaszkodott az orvos Blanche, mindig közel a mostohaapja.
Azonban rögtön hozzátette, hogy nem vonja kétségbe a művelet sikerét.
Clemenceau nem titkolta örömét: „Ez felderengett bennem a hír, hogy mi ragyogó sebész végül kivonta kardját!”
Eközben szinte nem ér véget a katasztrófa. orvos utasításait, hogy nem teszi lehetővé a kettős értelmezés: három nap teljes pihenés; hátán feküdt, anélkül, hogy egy párnát, mozdulatlanul, mint lehetséges. És mi történt? Az első éjszaka a műtét után Monet szabadonfutó egyik benne rejlő düh.
- Nem tudott megnyugodni egy percre - Blanche emlékeztetett. - Többször ugrik ki az ágyból, úgyhogy nagy nehezen sikerült rábeszélni, hogy feküdjön le újra. Megpróbálta tépje le a kötést, sírás, akkor jobb, ha megvakul, mint ami elviselhető mozdulatlanság!
De néhány nappal később, a helyzet, sajnos, romlott. Felébred reggel, Monet rémülten állapította meg, hogy a szeme előtt minden vitorlák újra ... sürgősen magához Dr. Réber - barátja és szomszédja, aki élt a Bonnières - tudomásul enyhe posztoperatív szövődmény.
- Ez így van - megerősített diagnózist Kutlu. - Te megvastagodása pereponochki. Ez elkerülhetetlen. Mint mondtam, kell egy harmadik művelet.
- Monet szörnyű állapotban - mondta neki egy üres csekket. - Teljesen demoralizált. Szeme kínozza a félelem, hogy elveszítik, és nem hajlandó felkelni az ágyból ...
- Mi vagy te! - Próbáltam megnyugtatni a beteget Kutlu. - ok a pánikra! Működés ostoba, azt mondhatjuk, csak az utolsó érintés! Hidd el!
Némi gondolkodás után hozzátette:
- Azt hiszem, hogy még nem kell, hogy jöjjön Neuilly. Magam is jönnek Giverny és ment a műtét otthonában. Azt fogja segíteni Dr. Réber.
Monet szenvedett rosszul ez a harmadik „húsdaráló”. Ezúttal egy helyi érzéstelenítőt túl gyenge ahhoz, hogy megszüntetik a fájdalmat, szinte kényszerítette a beteg elveszti az eszméletét. De ami még rosszabb volt más a helyzet: a sebészi beavatkozások elmaradt a várakozásoktól orvos Kutlu. Azt nem titkolta csalódottságát, és hangosan káromkodott „szerencsétlen membrán behatolt mély.”
Kutlu elvesztette korábbi optimizmus és ... Monet Monet hangosan méltatlankodott. Igen, lásd, ő volt a legjobb, de a látása, annak ellenére, hogy a hatalmas arzenálja felírni szemüveget, deformálódik. A különbséget a színek és nem tud beszélni! Még megállt érzékelni környéket. Sárga - sárga elképzeltem mindenhol!
„Egy nap, - mondja Louis Guillet [236] - ültem vele az asztalnál. Hirtelen egy vad típusú megragadta a lemezt, és remegni kezdett meg mások előtt. „Milyen színű gondol. - kérdezte. És kétségbeesve azt válaszoltam: - Látom, hogy egy sárga „!”
Számára a művész, ez elviselhetetlen!
„Bárcsak vak volt! - a keserűség mondta Clemenceau. - De látni a természet, ahogy én látom őt ... "
Mondanom sem kell, Clemenceau is ideges, hogy mi történt. Ő küldött több tucat leveleket Giverny. Az játékos hangon, az úgynevezett csak egy kicsit felvidítani Monet nem tudta elnyomni az üzeneteket átható melegség és gyengédség: „Mit hallok? Azt még meg, hogy kilép a szeme kutyák! Szóval, Charenton helyeken nem több marad? Fiam, légy következetes - ez a siker titka. Ne feledje, hogy a mi erőnk függ félig hülye makacsság. Ne csüggedjetek, öreg barátom, minden rendben lesz! Mondom, numbskull, felfedi a titkot: van egy nagyon tele ötleteket mindenféle panelek, de több mint valószínű, én meghalok, nem vette észre sem őket ... Türelem, baby, türelmet! "
Türelme? Ez az, amit a Monet és nem elég! Azt akarta, hogy a lehető leghamarabb az utolsó alkalom, hogy séta az ecset majdnem kész „táj”. Míg közel állt a vászonra tudta tisztán látni a kár, hogy minden ecsetvonás. De volt egy kis visszavonulás, az egész kép homályos a szeme előtt. Ő keserűen tudja, hogy nem tudja, hogy a teljes képet, amit csinál.
Clemenceau és Kutlu megpróbálta rávenni, hogy vállalja, hogy a műtét a bal szem - minél előbb, annál jobb.
Mindkét találkozott döntő elutasítás. Monet állítása ezekben a napokban elérte a határértéket.
„Ha én olyan kegyetlenül meggyötört meg minden alkalommal - írta Clemenceau - csak azért, mert úgy vélte, hogy az ő feladata diktálta barátság. De még mindig ragaszkodnak minden, hogy azt mondják, hogy mielőtt. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy nem ért egyet velem! "
A napot töltött egy rózsaszín ház a közösség Kutlu, aki megérkezett Párizsból vizsgálatára híres páciens. Visszafelé Brabant - vezető Clemenceau - nem volt ideje, hogy lassítson, és csapódott az autó elé. Victory apa kapott több súlyos zúzódások és fáj az arca.
„Ők megbotlik a számat, és az orr ezüst szál, - leküzdése a fájdalom, próbált viccelni. - Örültem, azt gondoltam volna, hogy élni idős korban, így nem! Meanie Goss, a helyi sebész azt mondta, hogy minden szálat, majd elvitték. Nem voltam szerencsés! Még egy baleset nem igazán sikerült eljutni oda! "
Előestéjén mentesítés, azaz néhány nap, hogy menjen a Vendée, ismét írt egy barátjának:
Share az oldalon