5. kötet

- És milyen emberek vagytok - nemesember - a világon élnek - mondta Paul egyszer. - Ha csak nézni tudnám az üvegajtót, akkor:

És egyikük sem jutott eszembe, hogy én vagyok ez a csodálatos nemes, akit csak az üvegajtón keresztül lehet látni.

- Egy paraszt horgolt vadászkabátja - mondták egy másik alkalommal, amikor éreztem a kabátomat. - Minden a helyedre megy?

- Ez te és tollat, és a baltát, s árral - mondták, és amikor eltávolították a cipőmet első pár csizma készült egyik GLAZOVSKY elvtársak, a pochinovtsy voltak jelen, mint valamiféle szentség: tudták, csak szandál ...

Minden politikai propagandára azonban nem volt hely: szabadon tudtam beszélni minden társadalmi kapcsolatot, a cárral, az erejével kapcsolatban, a szabadság és az önkormányzat szükségességéről, de ehhez nem volt közös a Pochinovokkal nyelvet: ez egy tündérmesék iránt érdeklődhet, amely semmi köze a valósághoz.

III. Pochinkovskie "istenek"

Gyere karácsony. Karácsonykor tettem el hangszereiket, és meggyújtott egy gyertyát, a közelmúltban küldött nekem a testvére Glazov. Ezen a napon, anyám a szülinapos. Ezen túlmenően, szenteste van kötve a gyerekkori emlékek annyi: mi ezen a napon nem eszik fel a csillag. És este - egy hosszú asztal, rajta egy fehér ruhát, széna az asztalra, és egy köteg a sarokban a memóriában a bölcsőt, amelyben Krisztus született ... én nem nevezhető hívő, de ki mondta, amikor elveszíti erejét az emlékek ... akartam ma este írj egy levelet az anyjának.

- És Volodimer ünnepelni fog velünk, nyilvánvalóan - folytatta Gavrya, aki szokás szerint a földön csillogott, és szemével nézett rám a bárban.

- És te, Gavrya, nem fogsz ünnepelni? A turnámat kérdeztem. "Holnap karácsony, és ma karácsony."

- Igen, a karácsony a legnagyobb ünnep. Csak kettő van ebben az évben: karácsony és húsvét.

- Egyáltalán nincs nyaralásunk - közölte Gavry közönyösen. - Olyan ez, mint egy ünnep a Rosstveteknek. Trónuk van. És nincs szükségünk semmire. Van egy plébánia Afanashevszkijhoz ...

A karácsony egy elég nagy falu, amely a rögzítésektől délre található. Gavrya csak akkor ismerte fel a gyülekezet gyülekezeteit. Sőt, másnap Gavri egész családja ment a szérűhöz.

Azonban a rögzítésekben az úgynevezett jámborság jelei voltak. Minden kunyhóban volt egy prédikáció. Minden alkalommal, amikor belépett valaki másra, a pochinov először fordult hozzá, három alkalommal kereszteltek az ikonokért, majd utána üdvözölték a házigazdákat. Az asztalnál ülve és minden étkezés után felállt, de nem felejtette el, hogy megkeresztelkedik.

Még akkor sem tettem ezt a szertartást, amikor hittem. Életünkben nem fogadták el. Az első kötetben már megemlítettem vallási tapasztalataim közül néhányat. Abban az időben az életemben más kérdések támadtak a háttérbe. De mindig tiszteletben voltam minden őszinte hitért, ezért nem akartam lélekszemléletet tenni: nem tettem és képmutató módon végeztem a rituálét. Ez számomra egyfajta vallásvallás volt.

Egy nap, amikor befejeztük a vacsorát, az egész család elment, mint rendesen, a kályha vagy a pihenő alvóhelyre. Gavrya megmaradt, és lábról talpa felé mozogni kezdett, a padlóra nézett, mintha segítséget keresne. Néhány szempár pillantott rám és neki.

- Figyelj, Volodimer, akartam lerázni veled - kezdte Gavrya, és ismét a padlóra pillantott.

- Nos, Gavrilo, legyen az átkozott!

- Mindnyájan egy kis paraszt - folytatta, mintha kétségbe vonta volna, mindkét összehajtott kezével karcolta a hasát. - Nem iszol, nem dohányzik ... Nos, az egyik dolog, amit megsértettünk ...

- Miért bántalmaztál rám?

- Miért nem imádkozol az isteneinkhez? Mi a baj?

Ebben a kérdésben hallottam, hogy Gavrya nem vesz bosszúvást, amikor egy hitetlenkedőt látok bennem, de azért, mert nem tartom tiszteletben a ház isteneit, akik az istennőjében állnak. Nevettem.

- Nagyon jól, Gavrilo. Azt akarom, hogy válaszoljon neked. Én válaszolok. Épp előtte, és válaszol a kérdésemre.

- Kérlek ... Ne válaszoljon?

A padlón éberek voltak. Lukerya zátonyja csendesen felcsörrent.

"Mondd meg nekem: miért imádkozol az istenekhez?" Miért van szüksége erre?

Gavrya morgott, mintha a hátán találta volna, és zavartan nézett körül.

- Hmm - mondta. - Egy csodálatos paraszt ... kérdezte?

"Nos, hogyan lehet ... Ki és miért imádkozol?"

- Igen, ez ... Csúszott ... Ez olyan, mint a legjobb

- Nos, látod ... jobb, ha imádkozol az istenekhez, és jobb, ha nem imádkozom.

Gavry megállt, még mindig hátranézett, karcolta a gyomrát, megragadta a gyomrát, majd hirtelen felmászott a padlóra, és hamarosan horkolódni kezdett. Ezt követően az istenekről folytatott beszélgetés nem folytatódott. Aztán elégedettnek éreztem magam, és úgy döntöttem, hogy Le Havre és általában a Pochinovok ez a hivatalos válasz teljesen elegendő. Csak utána ismét vissza kellett térnem ehhez a kérdéshez, és nem annyira felületesen.

Ami a Pochinkovo ​​vallást illeti, arra a következtetésre jutottam, hogy ebben az erdei sarokban valójában nincs vallás. Egy nap, a téli szürkület elején egy keskeny úton haladtam a Kama fölött, és találkoztam egy ismerős asszonnyal; vele volt egy szerencsétlenség: a ló elesett. Egy fiút küldött valakinek, hogy segítsen neki: volt egy másik ló kiaknázása és a kocsit. És miközben a ló fölé állt, és látta a csonka fogait ... leálltam, és beszéltünk. Valaki közölte vele a hírt: a pap azt mondta a gyülekezetben, hogy egy személy halálával mindennek még nincs vége, és hogy halál utáni élet van.