4. jelenet
A táj ugyanaz.
Az öregasszony, Shapoklyak vadregényes hangon fúj a helyszínre.
Gibus. Ó, anya! Hol vagyok? (Visszatekint.) A szilárd erdő! Hol jöttem? Milyen víz van ez? Valóban mocsár? Tehát ez! A mocsár! Súgó-és te! Utopnu-oo-oo! Elveszett az évek színeiben. (A folyosóra néz.) Ó, ki ez? (Határozottan korrigálja a kalapot.)
Fairy. Hello, Shapoklyak. A szilveszter tüzébe megyünk. Mit keresel itt?
Gibus. Ó, ne kérdezd. (Crying.) Ez minden! Értéktelen beszédes! Ez minden! Balzac korában lévő nő, azt mondhatod, egy idős hölgy, aki egy hangulatos városi tájból, egy ilyen sűrű erdőben végzett munkából, egy ilyen kegyes mocsárba vetette és dobta el! Ez egyáltalán nem alkalmas az én egészségi állapotomra! Hogy tehette? Hogy lehetne?
Fairy. Valóban, csodálkozom, miért tette ezt neked?
Gibus. Szóval leráztam a lelkem mélyére! "Mindenkinek", mondja, "a felháborító piszkos trükkök." És milyen piszkos trükkök? Milyen piszkos trükköket? Istenem, viccelődtem egy kicsit. Nos, a bomba a génbe került a yurtbe. Ez egy vicc! Nos, nem vagyok igazán terrorista!
Fairy. Nos, egy bombával nyilvánvalóan túl van rajta.
Gibus. Kész vagyok elismerni a bűntudatomat! Készen állok a térdemre, hogy könyörgöm a megbocsátást. (Kihúzza a kezét.) Tehát egy értéktelen testvér kipróbált nekem. Azt mondta, hogy üljön az erdőben, távol az emberektől, amíg végzem a feladatot. Ó, hol van? Itt van. De hogyan tehetem meg, ha senki sem tud segíteni? (Reads.) Hallgasd: "Nevezze el a mesés karakterek nevét, amelyek a betűkkel kezdődnek: A, B, C, D, E, F, 3". És csak Génát ismerem a "G" betűről. De mi van a többiekkel? Itt az erdőben nincs könyvtár! (Sír) Ó, a veszteség, a veszteség semmiért!
Fairy. Ne sírj, Shapoklyak, segítünk neked.
A gyerekek elvégzik a feladatot. Shapoklyak köszönetet mond mindenkinek, és megkéri, hogy vigye őt vele, hogy láthassák a Mikulás és a Snow Maiden. Ígéret, hogy ne rendezzen többet. Egy tipp. A mesebeli hősök nevei:
Aibolit, Alyonushka, Ali Baba;
Buratino, Barmaley, Baba-yaga, Balda;
Micimackó, Farkas, Víz, Vasilisa;
Gerda, Goodwin, Gnome, Gingema, Geese-hattyúk, Gulliver;
Duramar, Thumbelina, Mikulás, Domovenok, Dobrynya;
Emelya, Elisa, Elena a gyönyörű, kis mosómedve;
Vas Tin Woods, Toad, Firebird;
Hamupipőke, Snake Gorynych, Aranyhal, Arany Cockerel.
Jelenet 5. Cat Basilio és Lisa Alice.
Tájkép: fenyők, virágok, felhők, nap, penechki.
Cat és Fox lépnek a színpadra, kezüket tartva. A róka sántít.
A róka. Adja meg a szegény vak Cat Cat Basilio megélhetését. Adja meg a szegény vak Cat Cat Basilio megélhetését.
Cat. Segítsen valakinek, mi lehet, jó emberek. (Húzza ki a kalapot.)
Fairy. Oké, rendben, ne állj meg! Tudjuk, milyen vak és béna vagy!
Cat (meglepve szemüvegét). És mi, mi rosszul kiderül?
A róka. Nem játszunk jól?
Fairy. Nem, mindannyian olvassuk a könyvet Pinocchio kalandjairól.
A róka. Wow, okos, mi! Könyvek olvasása! És hová mész?
Fairy. Az újév tüzet.
A róka. Vigyázzon magára. És mi valószínűleg soha nem fogunk ki a Bolondok Országából. És itt nem maradtak bolondok, kivéve mi. Mindenki okos, tanul az iskolákban, könyveket olvas. Igaz, a Meséltársa titkosított szöveget küldött nekünk. Mondja, ha megfejtjük, akkor kijutunk a Bolondok Országából. Megpróbáltuk - nem működik.
Fairy. Gak segítsünk neked. Segíts, srácok?
Cat. Milyen jó kislányok!
Lisa kihúzza a zsákból a csomagot, kibontja.
Fairy. Szeretne velünk is menni?
A róka. Természetesen, mert most, hála neked, szabadok vagyunk!
Jelenet 6. Snow Queen.
Tájkép: fenyő, hóesés, penechki, a hó királynő várának rajza.
A hóvihar üvöltése alatt (Vivaldi "Évszakai") hófehérke jelenik meg a színpadon, táncol, majd kijelenti: "Őfelsége a hó királyné". Hópehely "repül", megjelenik a hó királyné.
A hó királynő. Ki merészelt hozzáállni a lakóhelyemhez? (Szörnyű hang.) Lefagyok! Felszállítom az északi szélt! Tervezem a magas hófúvókat! Jégkockákká válok! (Élesen megváltoztatja az intonációt egy viccelőnek.) Ne félj! Ez az újév "vicc"! Ma kedves vagyok. Tudom, hová megy, és még titokban is elmondom titeket, hogy a kastélyom magasságából láthat egy tisztást, amelyen az Újévi tűz már ég. Megígérem, hogy nem késleltetlek, ha legyőzed az utolsó próbát. Válasszon egy helyes választ a három javasolt közül.
- Mi a Mikulás mikor sétál?
(A karácsonyfán, a Snow Maiden személyzetén.)
- Mi a neve a Mikulás unokájának?
(Snow Woman, Snow Queen, Snow Maiden.)
- Mit érnek a gyerekek az újévért?
(Túrák, ajándékok, mandzsetta.)
- Milyen fát hagytak hagyományosan az otthonunkban az újévre?
(Karácsonyfa, pálmafa, baobab.)
- Milyen színekben tette a mostoha a mostoháját az erdőben télen?
(Napraforgók, százszorszépek, hóvirágok számára.)
- Mi volt a kislány neve a "hó királynő" meseából?
(Greta ta, Gerda.) Ez az.
A hó királynő. Nem mertem visszatartani. Boldog Új Évet!
Tájkép: máglya, penechki, fenyő, havazás.
A Mikulás.
Atya Frost. Hello fickók! Hello, jó, hello, a mia prigozhie! Milyen örülök, hogy látlak, kedvesem! Várj, pihenjen az újév tűzén. Fáradt, azt hiszem, az úttól. Sajnálom, a Snow Maiden nem velünk van.
Fairy. És hol van ő, nagyapám?
Frost atya (sóhajtva). Meg fogom osztani veletek a szerencsétlenségemet. Figyelj erre. Az unokámmal versenyezünk egy nyaraláson. Útunk az erdőben fekszik. Az időjárás fagyos, tiszta és csendes. A lovak vidáman hordoznak minket, csak a harangok csengenek. Hirtelen, a semmiből, egy havas hóvihar elrepült, körbejárta és söpörte. Nem volt időm arra, hogy megérthessem az érzékeimet, mivel minden újra hallgatott, mintha nem lenne semmi. Nézd - de nincs Snow Maiden! Az unokám eltűnt! És a szánban a boríték fekszik. Itt van. Kinyitom, olvastam, és nem hiszem a szemem. Itt figyelj: "Ne aggódj, Frost atya, az unokája jó kezekben van. Nagy boldogsága volt: feleségül veszem. A gazdagság óriási, mint tudod. Snegurka velem velem lesz királyné. És az aláírás: "Koschey a Halhatatlan."
Fairy. Annyira fáj a fájdalom.
Atya Frost. Ó, és ne mondd el. Igen, Snegurka előbb, mint megfosztja magát az életétől, mint Koshchei feleségévé válni.
Fairy. Mi a teendő, fiúk? Segítenünk kell a Snow Maiden-nek! És hogyan? Talán hívjuk Koshcheit, próbáljuk meggyőzni róla, hogy ne tegye ezt?
Atya Frost. Igazából itt hozhatom Koshcheit. Csak megverem a munkatársakat, és ez az őrült jelenik meg előttünk. Igen, valószínűtlen, hogy meggyőzze őt. Ez már nem az én hatalmam.
Fairy. És megpróbáljuk.
Atya Frost. Nos, jó. (Strike egy személyzetgel.) Itt jön!
Fairy. Kedves Koschey halhatatlan! Üdvözöljük újévi ünnepünkön.
Koschey. Hmm, nem értek semmit. Én csak a börtönben voltam, vitatkoztam Snegurochkával, meggyőzött engem. (A Mikulásra néz.) És te, egy jövőbeni rokon, próbáltad, dolgoztál a munkatársait!
Atya Frost. Soha ne legyen a rokona! Ne légy Snegurka régi, csúnya!
Koschey. Nos, először is, nem öreg, de halhatatlan, másrészt nem csúnya, de nagyon kedves ember a gyümölcslében, harmadszor pedig nem értem, hogyan lehet az ön ésszerűtlen unokája lemondani a boldogságáról? Végtére is, nem találok senkit az erdőben gazdagabbnak.
Atya Frost. Ó, te! Ezer ember élt a világon, de nem értette: a boldogság nem gazdag.
Koschey. Nem a vagyonban? És mi?
Atya Frost. Szerelemben, tiszteletben, emberi melegben.
Koschey. Az ember melegsége? És mi az?
Fairy. De maradj velünk nyaralni - tudni fogod. És énekelünk neked egy dalt, hogy érezzük, mennyire szeretjük a Snow Maiden-t. Küldje el a Snow Maiden híreit Koshchei királyságának.
A gyerekek énekelnek egy dalt.
Koschey. Nagyon tetszett a dal. Nincsenek dalam a királyságomban.
Fairy. És táncol, valószínűleg senki sem táncol?
Koschey. Ne táncolj.
Fairy. Mindenki tudja, hogy a hópehely Snegurochka húga. Nézd, Koschey, milyen szomorúan hópehely táncol, mennyire szomorú a Snow Maiden nélkül.
Koschey. Ay-ay-ay. Túlélni valamit, kedves.
Fairy. Ez az ember szerelme és melegsége.
Koschey. A hő emberi. Azt hiszem, kezdem érteni.
Fairy. Nagyapja Frost, itt az ideje, hogy egy fát gyújtsunk és táncoljunk egy kerek táncolatban?
Atya Frost. De hogyan lehet a Snow Maiden nélkül? Nem megengedett.
Fairy. Srácok, kérdezzük meg a tisztelt Koshcheit, hogy adja vissza a Snow Maiden-ot. Ha udvariasan kérdezzük, talán egyetért.
Koschey. Igen, és én magam szeretnék látni egy megvilágított karácsonyfát - soha nem láttam. És mi lehet, hogy a Snow Maiden nélkül bármilyen módon lehetetlen? Nos, rendben van. Mivel annyira szereted Snegurkát, elengedem. Egy pillanatra itt lesz. Meg kell keresni egy másik menyasszonyt.
Fairy. És miért mennek messzire? Három nagymama van itt. Válassz!
Koschey. Nézd, ravaszok! Babok-sündisznó és elég van az erdőben. Talán szépséget szeretnék, a szépségverseny nyertese. Nos, rendben. (Megidéz.)
Atya Frost. Unokája, kedvesem! Visszatért!
A Snow Maiden. Hello, nagyapám! Helló srácok. Milyen örülök, hogy újra veled vagyok! Ki engedett engem?
Fairy. Maga Koschei Immortal!
A Snow Maiden. Nem lehet!
Fairy. Talán a Snow Maiden. Tudod: az Újév alatt bármi lehet.
Koschey. Snow Maiden, ne haragudj rám. Meggondoltam magam, hogy férjhez megyek, egy évig még mindig egy agglegénynek tűnnek. Talán valaki szeretni fog.
A Snow Maiden. Ügyeljen arra, hogy szeressen, ha kedves leszel. Köszönöm!
Atya Frost. Itt az ideje, hogy egy karácsonyfa világítson! Egyszer megütem a botot, megüt egy botot, kettőt találok egy botot! Halszálkás, éget!
Fairy. Segítsünk a Mikulásnak, hogy karácsonyfát világítson és együtt mondjon
1.2.3. Halszálkás Honey
A Snow Maiden. És most minden kerek táncolatban van!
Van egy dal, "Az erdőben született karácsonyfa" (R. Kudasheva).